Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Anorexia mentala (nervoasa)

Joi, 27 Octombrie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Anorexia mentala (nervoasa)Doctorii suspecteaza o anorexie mentala cand sunt reuniti patru factori: adolescenta, o conduita alimentara restrictiva, slabire si amenoree. Anorexia mentala este o tulburare a conduitei alimentare intalnita in special la adolescentele cu varsta cuprinsa intre 14-17 ani. Doar 5% dintre baieti sufera de anorexie mentala. Anorexia poate surveni si la adulti dar si la prepuberi (varsta de 10-12 ani).

Se disting patru mari faze ale anorexiei mentale. Controlul excesiv al alimentatiei si dorinta de a slabi chiar daca greutatea este mai mica decat cea normala. Atingerea greutatii corporale minime care coincide, in majoritatea din cazuri cu prima vizita medicala impusa adesea de membrii familiei. In timpul acestei etape comportamentul alimentar variaza si greutatea fluctueaza fara a reveni niciodata la normal. Episoadele de pofte alimentare urmate de o luare in greutate. Aceasta pierdere a controlului alimentar este adesea insotita de o mare suferinta si resimtita drept un esec. Reintoarcerea la o greutate aproape normala anorexicul fiind preocupat de viata sa afectiva si amoroasa precum si de orientarea profesionala.

Cum se manifesta anorexia mentala? Printr-un interes brusc si exagerat pentru o alimentatie sanatoasa, un interes in alegerea si prepararea alimentelor, restrictii alimentare deliberate, supravegherea prepararii alimentelor si supravegherea alimentatiei membrilor familiei; slabire, amenoree la femeile pubere – diminuarea importanta a grasimii corporale este insotita de o regresie hormonala, ceea ce provoaca disparitia menstruatiei; scaderea frecventei cardiace (bradicardie), diminuarea tensiunii arteriale, pielea devine uscata, hipotermie, constipatie si izolare sociala; negarea bolii: anorexicul are tendinta de a-si nega boala.

Anorexia are numeroase cauze cunoscute dar si cauze necunoscute: anorexia datorata factorilor biologici, familiali sau psihosociali-acestia pot fi factori declansatori ai bolii. Anorexia se poate datora unei vulnerabilitati psihologice speciale. Anorexia poate fi cauzata si de modelele impuse de societatea in care traim.

Sfaturi. Invata sa te alimentezi in mod normal. Lasa controlul alimentatiei in grija altora. Daca esti adolescenta lasa-ti parintii sa detina controlul in bucatarie, sa pregateasca felurile de mancare si sa te serveasca cu portii normale. Dezvolta-ti o stima de sine care nu se bazeaza doar pe aparente. Mizeaza pe calitatile tale personale, pe stilul tau original. Inarmeaza-te cu rabdare. Comportamentul tau alimentar nu se poate schimba peste noapte ci prin etape succesive. Nu te angaja in activitati fizice epuizante.

Cand este necesar un consult? Daca aveti un copil adolescent care a pierdut in greutate anormal. Daca esti adult. Indicele tau de masa corporala este de 17,5 kg/m2 ceea ce inseamna 85% din greutatea normala. Esti obsedat de gandul de a slabi. Pulsul tau este de sub 50 de pulsatii pe minut, ai caderi de tensiune, nu mai ai ciclu menstrual 3 luni la rand, ai pierdut controlul asupra alimentatiei si ai accese de bulimie.

Tratament. Tratamentul este medical, psihologic si nutritional si are drept obiectiv invatarea pacientului sa manance normal. Supravegherea medicala este adaptata in functie de fiecare pacient anorexic, in functie de nevoile acestuia si in functie de etapele bolii. Inainte de tot este important sa cunosti sensul conduitei alimentare restrictive. Actrita pricipala in vindecarea acestei afectiuni este insasi anorexia.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii