Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Hipertensiunea arteriala

Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email
Hipertensiunea arteriala - boala cardiovasculara, tratament hipertensiuneNumita si “ucigasul tacut” pentru ca este adesea asimptomatica, in timp ce efectele sale asupra organismului pot fi fatale daca nu este tratata, hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita boala cardiovasculara, afectand peste jumatate de miliard de oameni din intreaga lume.

Hipertensiunea arteriala este caracterizata de cresterea valorii normale a presiunii sangelui asupra vaselor de sange, valoare ce este definita de doua componente: tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala distolica.  

Tensiunea arteriala sistolica este valoarea mai mare, data de nivelul presiunii atunci cand inima se contracta si pompeaza sange spre celelalte organe, in timp ce presiunea arteriala diastolica este valoarea mai mica, data de presiunea sangelui atunci cand inima se relaxeaza, intre doua batai, si se umple cu sangele venit din corp.  

Cand apare si cum se manifesta hipertensiunea arteriala?

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt atunci cand valoarea sistolica nu depaseste 129 mmHg si valoarea diastolica este sub 84 mmHg.
Valorile cuprinse intre 130–139/85-89 mmHg sunt considerate prehipertensive iar cand se depaseste 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiune, astfel:

- 140–159/90-99 mmHg hipertensiune arteriala usoara (de grad I);
- 160-179/100-109 mmHghipertensiune arteriala moderata (de grad II);
- ≥180/≥110 mmHghipertensiune arteriala severa (de grad III).

Hipertensiunea arteriala este adesea asimptomatica, insa atunci cand se manifesta poate provoca dureri de cap (in special cefalee), vajaieli sau tiuituri in urechi, tulburari de vedere, oboseala, ameteli, furnicaturi si amortirea membrelor etc.

Principalii factori implicati in aparitia hipertensiunii arteriale sunt:

- ereditatea, atunci cand in familie mai exista persoane hipertensive;
- sexul si varsta: barbatii sunt mai predispusi decat femeile, iar riscul afectiunii creste o data cu varsta;
- consumul excesiv de sare, grasimi saturate, cafea sau alte bauturi ce contin cofeina;
- alcoolul si fumatul;
- obezitatea si sedentarismul;
- boli precum diabetul zaharat;
- nivel ridicat al colesterolului din sange.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul de hipertensiune trebuie pus atunci cand dupa masurari repetate ale valorilor tensiunii acestea depasesc 140/90, tinand totodata seama si de factorii conjuncturali din momentul sau dinaintea luarii tensiunii, precum stres, consum de cafea, fumat sau pur si simplu disconfortul cauzat de prezenta medicului.

Tratamentul hipertensivilor consta in modificarea stilului de viata si, atunci cand este necesar, administrarea de medicamente specifice prescrise de catre medic.

Si pentru ca intotdeauna cel mai bun tratament este preventia, hipertensiunea arteriala poate fi prevenita prin mentinerea unei greutati corporale in limite normale, adoptarea unui regim alimentar sanatos, bogat in fructe si legume si scazut in sare, sodiu si grasimi, limitarea fumatului, a consumului de alcool si cafea, practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice, evitarea stresului. In plus, masurati-va periodic tensiunea atreriala, nivelul glicemiei si ale colesterolului din sange, iar daca acestea nu se incadreaza in valorile normale, cereti sfatul medicului.   
Netratata, hipertensiunea arteriala poate duce la instalarea insuficientei cardiace severe, cresterea riscului de accident vascular cerebral, cardiopatie ischemica, infarct miocardic acut, afectarea rinichilor sau a ochilor (orbire).
( 2 Votes )

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii