Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Rinita alergica - simptome si tratament

Sâmbătă, 05 Decembrie 2009    Adauga comentariu 1 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email
Rinita alergica - o problema tot mai frecventaStranut, nas care curge, lacrimarea ochilor si congestia nazala nu sunt intotdeauna simptomele unei raceli, mai ales cand acestea persista mai tot timpul anului. Este posibil sa fie vorba de rinita alergica, o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele din aerul pe care il respiri, reprezentate de anumiti alergeni – polen, praf (acarieni, mucegaiuri) sau par de animale.

Factorii responsabili de aparitia rinitei alergice

In cele mai multe cazuri, persoanele care sufera de rinita alergica nu se confrunta numai cu aceasta afectiune, ele dezvoltand mai multe forme de alergii si aproape jumatate din persoanele care au rinita alergica si nu se trateaza corespunzator pot face la un moment dat astm bronsic.

Alergia apare la persoanele care au o sensibilitate crescuta la alergeni iar aceasta este in majoritatea cazurilor mostenita. Ereditatea joaca rolul principal
in dezvoltarea unei reactii alergice, constatandu-se ca in familiile in care un parinte prezinta o anumita forma de alergie, fie ea rinita alergica, urticarie, astm etc., riscul de aparitie a unei alergii la copii este de 50%.

Cauzele exacte ale aparitiei rinitei alergice nu sunt cunoscute, insa printre factorii de risc se numara ereditatea, nasterea in sezonul cu polen, expunerea la fumul de tigara in primul an de viata, expunerea repetata la alergeni sau abuzul de decongestionante topice. Cei mai frecventi alergeni sunt polenul, mucegaiul, acarienii din praf, parul de animale, fumul de tigara, diverse substante chimice din vopsele, solventi, adezivi etc.

Simptomele rinitei alergice

Rinita alergica poate fi sezoniera (apare in aceeasi perioada a anului, intr-un anumit sezon) sau perena (se manifesta tot timpul anului) si se manifesta prin simptome imediate, intre care:

- nas infundat si respiratie pe gura;
- mancarimi nazale si secretii nazale apoase (rinoree);
- stranuturi repetate, intense;
- lacrimarea ochilor, prurit (mancarime) si sensibilitatea ochilor la lumina;
- tuse seaca, ulterior plina;
- dureri de cap (cefalee), tensiune la nivelul sinusurilor,
- mancarimi ale urechilor si gatului.

In timp pot sa apara simptome precum disconfort sau durere a fetei, tuse cronica, alterarea mirosului si a gustului, presiune si tiuituri in urechi, insomnie, iritabilitate, oboseala si lipsa de energie.

Metode de tratament

Un plan de tratament trebuie stabilit de catre medicul specialist si va viza urmatoarele aspecte: identificarea cauzelor, a factorului alergen si evitarea acestuia daca acest lucru este posibil, si tinerea sub control a simptomelor prin administrarea medicamentelor sau a vaccinurilor (terapia de desensibilizare).

Tratamentul medicamentos pentru atenuarea simptomelor rinitei alergice include antihistaminicele, corticosteroizii nazali, decongestionantele nazale sub forma de sprayuri nazale sau picaturile pentru ochi.

Terapia de desensibilizare poate fi facuta atunci cand s-a stabilit exact alergenul responsabil de aparitia rinitei alergice si consta in injectarea unor doze progresive, insa in cantitati extrem de mici, de substanta alergena.

Aproape 20% din populatia lumii este afectata de rinita alergica si simptomele sale mimeaza raceala.

Netratata, alergia atrage dupa sine aparitia complicatiilor, precum astm bronsic, sinuzita, faringita, polipi sau chiar soc anafilactic.

( 3 Votes )

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii