Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Vergeturile, prevenirea si tratamentul vergeturilor

Luni, 14 Februarie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Vergeturile - prevenire si tratament pentru vergeturiVergeturile reprezinta in primul rand o afectiune de ordin estetic pentru ca, din punct de vedere medical, nu cauzeaza probleme semnificative. Desi afecteaza ambele sexe, femeile sunt cele care au cel mai mult de suferit de pe urma vergeturilor, care apar mai ales in perioada pubertatii si in timpul sarcinii, preponderent pe fese, sani, solduri, abdomen si brate.

Vergeturile sunt leziuni cutanate, asemanatoare cicatricilor, ce apar ca urmare a ruperii fibrelor tesutului conjunctiv si a lipsei sintezei colagenului. De obicei vergeturile au aspect liniar si culoare roz-violaceu la inceput, cu timpul capatand un aspect alb-sidefat.

De ce apar vergeturile

In aparitia vergeturilor sunt implicati factorii genetici, dar mai ales anumite conditii ale stilului nostru de viata sau tulburari interne, precum:

- Dereglari hormonale (perioada adolescentei si a sarcinii);

- Fluctuatii de greutate (ingrasare sau slabire brusca);

- Disfunctii ale glandei corticosuprarenale;

- Folosirea indelungata a cremelor ce contin corticosteroizi;

- Boli precum Sindromul Cushing;

- Practicarea sporturilor la nivel inalt, precum ridicarea de greutati, la barbati.

Pe perioada sarcinii, cand volumul abdomenului se mareste foarte mult, urmand sa revina la normal dupa nastere, majoritatea femeilor fac vergeturi la nivelul abdomenului inferior. Deasemenea, in perioada pubertatii peste 50 % dintre adolescenti fac vergeturi ca urmare a tulburarilor hormonale si a dezvoltarii fizice (normale dealtfel). Curele de slabire, dietele drastice ori ingrasarea brusca sunt si ele responsabile de aparitia vergeturilor.

Cum prevenim vergeturile?

Vergeturile pot fi prevenite prin evitarea fluctuatiilor bruste si semnificative de greutate, adoptarea unei alimentatii sanatoase, bogata in vitamine si minerale (in special zinc, siliciu, vitaminele A, C, D si E), evitarea corticosteroizilor (creme sau comprimate), utilizarea regulata a cremelor si lotiunilor hidratante cu rol in stimularea producerii de colagen si elastina, prin masaje si activitate fizica regulata, pentru imbunatatirea circulatiei sangvine, tonifierea musculaturii si tinerea sub control a greutatii.

Consumul zilnic a cel putin 2 litri de apa este foarte important, pentru ca hidratarea mentine elasticitatea pielii, prevenind astfel aparitia vergeturilor.

„Tratamentul” vergeturilor

Vergeturile nu pot fi eliminate definitiv ci doar atenuate, insa nu toate metodele de tratament sunt la fel de eficiente. Cremele si lotiunile pe baza de vitamina C, E, retinoizi (derivati de vitamina A), acizi de fructe, elasitina, colagen si altele, care hidrateaza, redau fermitatea si elasticitatea pielii, s-au dovediet eficiente mai mult in cazul prevenirii vergeturilor sau al atenuarii celor nou-aparute, de culoare rosiatica, neavand efect asupra vergeturilor vechi, mature, alb-sidefii.

Cele mai bune rezultate anti-vergeturi pot fi obtinute cu ajutorul medicilor dermatologi sau a chirurgilor plasticieni, prin urmatoarele metode de terapie:

- Peeling chimic – poate fi superficial, moderat sau profund, in functie de profunzimea straturilor de piele indepartate. Repetat la anumite intervale de timp, imbunatateste textura pielii prin stimularea sintezei colagenului, totodata fiind atenuate semnificativ si vergeturile;

- Terapia cu laser – amelioreaza semnificativ aspectul vergeturilor prin stimularea productiei de colagen si a fibroblastilor;

- Indepartarea chirurgicala a pielii afectate.

( 1 Vote )


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii