Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

10 idei preconcepute despre unt

Luni, 09 Mai 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

10 idei preconcepute despre untFoarte mult timp, untul nu a avut o foarte buna reputatie. Untul, plin de vitamine, care nu are mai multe calorii decat margarina, incepe sa fie din nou folosit  in mancarurile bune. Iata 10 idei preconcepute despre unt.

  1. 1. Untul este o specialitate franceza. Fals. Untul a fost prezent dintotdeauna in casa crescatorilor de animale din lumea intreaga. Chiar s-a gasit in Mesopotamia o tableta  pe  care erau gravate etapele fabricarii sale, de acum 4500 de ani!
  2. 2. Culoarea untului depinde de cat este de proaspat. Fals. Culoarea untului depinde de culoarea ierbii de pe pasuni. In functie de anotimp, de climat si de caracterul local/specific, untul poate sa fie mai mult sau mai putin de culoarea galbena. Culoarea untului fabricat vara poate sa fie mai inchisa decat cel care este fabricat iarna, si asta deoarece iarba cu care se hranesc vacile este atunci mai bogata in pigmenti.
  3. 3. Untul nu este bun pentru sanatatea noastra. Fals. Cu conditia sa nu facem excese (20 de grame pe zi), untul aduce organismului nostru vitamine foarte pretioase. Untul este bogat in vitamina A, D si E, acest puternic anti-oxidant impiedica formarea radicalilor liberi, favorizeaza cresterea, intervine in mecanismul vederii, creste rezistenta in fata infectiilor si protectia organismului.
  4. 4. Untul folosit la gatit este foarte daunator pentru sanatatea noastra. Contrar ideilor preconcepute, acizii grasi din unt sunt foarte stabili la gatire. Numai incepand de la 120 de grade lactoza si proteinele pe care le contine incep sa se caramelize ze si sa arda. Trebuie deci sa il supravegheati atunci cand gatiti cu acesta sau sa adaugati o cantitate egala de ulei alaturi de el in tigaie.
  5. 5. Untul nu este bun pentru digestie. Fals. Deoarece contine foarte multi acizi grasi, untul este foarte bun pentru digestie. Viteza sa de absorbtie este de altfel cea mai rapida in ceea ce priveste grasimile.
  6. 6. Untul este un aliment gras, foarte gras. Fals. Untul contine in proportie de 82% grasimi, in timp ce margarina sau uleiul contin in proportie de 100% grasimi.
  7. 7. Untul nu se poate congela. Fals. Din contra este foarte indicat sa il congelati, sa il pastrati la congelator in fasii, in bucatele, intr-un recipient ermetic. Veti putea decongela astfel atunci cand aveti nevoie cantitatea necesara pentru a prepara o prajitura. Atentie, totusi, sa nu il pastrati mai  mult de 2 luni, deoarece chiar daca este congelat se poate mucegai.
  8. 8. Untul se strica repede. Untul absoarbe mirosurile din frigider. Daca este pastrat cum trebuie in hartia sa de protectie, sau mai bine intr-un recipient ermetic, nu se va strica timp de 3 saptamani. Untul sarat sau semi-sarat poate fi pastrat chiar putin mai mult.
  9. 9. Untul nu poate fi folosit decat in bucatarie. Fals, in India “ghee-ul” care este pur si simplu un unt limpezit este folosit drept excipient in medicina, in timp ce in Niger femeile il folosesc impreuna cu plantele pentru a realize tresele. In Tibet, untul de iac se ofera drept cadou de bun venit. Tuaregii amesteca untul cu tabacul pentru a lupta impotriva parazitilor.
  10. 10. Untul sarat nu se gateste. Fals. Este folosit pentru a se prepara faimosul caramel din unt sarat.
    ( 3 Votes )

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii