Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Plantele aromatice in ghiveci

Vineri, 18 Februarie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Plantele aromatice in ghiveci - plante care poti sa le cresti in ghiveci! plantePlantele aromatice sunt cele folosite in bucatarie pentru a da savoare mancarurilor (chimenul, rozmarinul, maghiranul, dafinul, mararul, busuiocul, leusteanul, menta, tarhonul, usturoiul), in aromaterapie, pentru a ne relaxa si linisti (rozmarinul, levantica si salvia), ori in ceaiuri si infuzii, pentru tratarea unei game largi de afectiuni (busuiocul si menta).

Chiar daca nu locuiesti la casa poti avea mica ta gradina pe balcon, unde plantele din ghivece si jardiniere sa te incante cu mireasma lor dar si cu aroma data mancarurilor, atunci cand le folosesti ca ingrediente in diverse preparate culinare. In plus, unele dintre aceste plante, precum levantica si salvia, te protejeaza de insectele daunatoare, parfumul lor tinandu-le la distanta.

In ceea ce priveste cresterea si ingrijirea plantelor aromatice, acestea au in comun nevoia de lumina, caldura si aer proaspat, alaturi de o cerinta medie de apa. Multe dintre plantele aromatice sunt radacinoase originare din zona de sud, de aceea pamantul in care vor fi plantate trebuie sa fie putin mai nisipos si fara amestec de ingrasaminte, pentru ca plantele sa-si pastreze aroma specifica (exceptie face busuiocul, care are nevoie de pamant mai gras).

Plantele aromatice pot fi obtinute din seminte sau butasi achizitionati din piata sau din magazinele specifice, cu plante. Ghivecele recomandate sunt cele din ceramica (lut), care pe timpul iernii vor fi mutate in casa, intr-un loc ferit de frig, intuneric, aburi si curenti de aer.

Oregano -  se foloseste mai ales in preparatele cu specific mediteraneean, la pizza, sosuri pentru spaghete, salate, friptura de pui;

Busuiocul – prefera solul gras si umed, incalzit insa de razele soarelui. Frunzele proaspete dau aroma pastelor si mancarurilor din peste, fripturii de pui sau de miel, salatelor de rosii, omletelor si supelor. In medicina naturista, busuiocul stimuleaza digestia, creste pofta de mancare si favorizeaza metabolismul;

Cimbrul – se foloseste pentru condimentarea fripturii de porc, de vita, de pasare si a pestelui gras, a ciorbei de fasole si diverselor umpluturi de carne. Ca planta ornamentala este frumoasa la aspect mai ales atunci cand infloreste si degaja un miros placut, iar in medicina traditionala se foloseste la scaderea febrei, ca antiseptic, in atenuarea durerilor de stomac si a crampelor menstruale.

Menta sau izma creata – una dintre cele mai cunoscute plante aromatice din intreaga lume are un gust racoritor, fiind folosita la aromatizarea prajiturilor si mancarurilor precum sosuri, friptura de miel, preparate cu mazare, cartofi noi si morcov. In medicina traditionala, datorita uleiurilor esentiale continute, este recomandata in boli de ficat, greata, balonare, diaree si miros neplacut al gurii;

Maghiranul – aroma dulceaga il recomanda pentru a da savoare supelor, tocanelor, preparatelor din rosii si ciuperci, fripturilor de porc, vitel, miel si peste;

Salvia – gustul  intepator, usor amarui, da aroma carnii de porc, de pui, de iepure, pestelui gras, carnatilor si ruladelor din carne tocata. Salvia reduce grasimea, ajuta digestia si combate gripa, daca este folosita in infuzii din flosi si frunze uscate.

Rozmarinul – planta aromatica de origine mediteraneeana este folosta la aromatizarea pestelui gras preparat pe gratar, dar si a fripturii de porc, pui sau miel. infuzia de rozmarin stimuleaza circulatia sangelui, are efect astrigent, diuretic si tonic.

( 1 Vote )


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii