Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Atena, un oras cu o istorie milenara

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Capitala a Greciei, cu o istorie de peste 7000 de ani, Atena este un oras plin de viata in care in mod sigur nu te vei plictisi.

Localizare si scurta istorie

Atena, care a luat numele zeitei intelepciunii din mitologia greaca, este localizata in campia centrala a regiunii Attica, fiind marginita la vest de masivul Aegaleo, de muntele Penteli la est, si muntele Parnitha la nord, sud vestul fiind marginit de Golful Salonic. Cu o populatie de aproape 800.000 de locuitori ( ~3.000.000 in zona metropolitana) Atena este unul dintre cele mai mari orase ale Greciei, fiind un important centru economic si cultural.

Avand, dupa cum am spus, o istorie milenara, primele azezari umane dateaza din secolul IX IH. Asezarea a devenit un centru extrem de important al civilizatiei miceniene, pana in anii 1400 IH , intrand insa intr-o perioada de declin in epoca bronzului. Redevine insa un important centru economic cateva sute de ani mai tarziu, datorita pe deoparte pozitiei geografice, cu iesire la mare, iar pe de alta parte datorita fortificatiilor care imprejmuiau orasul, facand-o o cetate greu de penetrat. Alaturi de Sparta, care de altfel o va si depasi ca prosperitate, Atena devine cea mai renumita cetate pe intreaga perioada a Greciei antice.

Metropola, asa cum o stim astazi, a renascut dupa anii 1800, perioada cand Atena devine capitala Greciei. Devine o mare aglomeratie urbana dupa cel de al doilea razboi mondial, cand americanii au demarat un amplu program de industrializare a zonei.

Obiective Turistice

Inca din start e bine de mentionat ca o singura zi nu va fi de ajuns pentru a vizita frumoasa metropola, caci orasul musteste de istorie.

Acropole

Faimosul templu inchinat zeitei intelepciunii este de departe cel mai important obiectiv turistic al zonei, fiind totodata si simbolul orasului. Piatra Sfanta a Atenei, cum mai este cunoscut printre bastinasi domina centru orasului. Originile sale dateaza din secolul V inainte de Hristos, perioada de maxima dezvoltare a anticului oras. Cea mai cunoscuta cladire din orasul vechi este Partenonul, locul unde este gazduita celebra statuie a Atenei, protectoarea orasului.

Templul lui Zeus

Localizat la numai aproximativ 500 de metri de acropole, este deasemenea un obiectiv pricipal al Atenei. Constructia de 96 de metri lungime, ridicata din marmura, dateaza din primul secol dupa Hristos, fiind finalizat de Hadrian in anul 129.

Templul lui Poseidon

Asezamant destinat slavirii zeului marii din mitologia greaca, constructia dateaza din anul 500 i.e.n. Devastat de persani, acesta nu am mai fost reconstruit. Obiectivul este localizat in orasul Sounio, aflat in vecinatatea Atenei, putand fi vizitat in fiecare zi intre orele 8.30 si 20.00

Teatrul lui Dionisos

Localizat in vecinatatea Acropolelor, acesta a fost primul teatru din lume, fiind inchinat zeului vinului si al fertilitatii. Fiind construit in mai multe etape succesive, teatrul putea adaposti nu mai putin de 17.000 de spectatori, un record pentru acele vremuri.

Muzeul National de Arheologie

Unul dintre cele mai importante muzee ateniene, Muzeul de Arheologie cuprinde o colectie de peste 20.000 de piese, purtandu-te prin intreaga istorie a vechii cetati antice. Cele mai spectaculoase piese sunt cele apartinand colectiei Preistorice si colectia de sculpturi grecesti, datand din secolele VII-V inaintea erei noastre.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii