Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Cascada Niagara

Miercuri, 21 Noiembrie 2012    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Cascada Niagara, una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume, ce ofera un adevarat spectacol turistilor ce se aduna zi de zi sa vada minunea, este unul dintre obiectivele turistice care merita cu adevarat vizitate odata ajunsi pe taramul american.

Pentru cei care nu stiu deja, Niagara este numele cu care indienii americani au botezat fluviul, insemnand in traducere aproximativa "apa care tuna", aluzie la zgomotul asurzitor pe care cascada il face. Cascada Niagara este in fapt alcatuita din trei mari caderi de apa localizate la granita dintre statul New York si provincia canadiana Ontario.

American Falls (cascada americana) si Bidal Veli Falls ( Cascada valul miresii) sunt cele doua caderi de apa desfasurate pe teritoriu american, in vreme ce Horseshoe Falls (Cascada potcoava) se afla pe teritoriu canadian.

Caderea de apa de pe granita americana are o desfasurare de 363 de metri, inaltimea cascadei avand 21 de metri. Pe partea canadiana, Horseshoe Falls are o latime de 792 de metri, inaltimea maxima fiind de 51 de metri, cascada avand un ebid fantastic de pana la 5700 de metri cubi pe secunda.

Celebra cascada Niagara a luat fiinta cu aproximativ 6-8000 de ani, la finele ultimei glaciatiuni topirea marilor ghetari umfland apele lacului Erie care s-a revarsat formand raul Niagara care se varsa in lacul Ontario .

Debitul fantastic al apei care se prabuseste cu o viteza ametitoare dezvoltand o forta fara precedent erodeaza in fiecare an malul cu aproximativ 1.5-1.8 metri pe an. Potrivit specialistilor, din momentul nasterii si pana in prezent, cascada s-a apropiat de lacul Erie cu aproximativ 12 kilometri. Pentru ca lacul Erie sa se uneasca practic cu lacul Ontario, ca urmare a procesului de eroziune, v fi nevoie probail de aproximativ 20-25.000 de ani.

Din fericire, proiectul hidrocentralei construit pe apele fluviului Niagara a mai redus debitul apei. Desi cascada a scazut in spectaculozitate, acest lucru a incetinit procesul de eroziune al malului. In ajutor au sarit si geologii, care, in anul 1969, in urma redirectionarii albiei raului pe o perioada de jumatate de an, au incercat sa stabilizeze malul.

Primele amenajari au fost realizate in jurul anilor 1800, aproximativ 100 de ani mai tarziu, cascada Niagara fiind declarata parc national in America, fiind urmati la scurt timp si de canadieni. Desi caderea de apa ofera un spectacol unic de ambele parti, cea mai spectaculoasa senzatie o puteti experimenta pe malul canadian.

Curajosii pot chiar sa observe Niagara de aproape, navigand intr-o ambarcatiune dedicata printre stropii grosi de apa.

Nici cele mai mestesugite cuvinte nu pot descrie frumusetea si forta acestei mari caderi de apa, unica in lume, si probabil cea mai spectaculoasa de pe intreg teritoriul nord american. Numai experimentand personal, la fata locului, veti putea cu adevarat sa apreciati ceea ce natura ne ofera de mii de ani.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii