Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Cele 7 minuni ale lumii

Luni, 02 Noiembrie 2009    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email
Cele 7 minuni ale lumii anticeCu siguranta ai auzit de cele 7 Minuni ale Lumii dar cat de multe stii despre acestea? De exemplu, din cele 7 Minuni ale Lumii Antice astazi nu mai exista decat una, restul fiind distruse de oameni, catastrofe naturale sau de trecerea timpului. In anul 2007 s-a alcatuit lista celor 7 Noi Minuni ale Lumii, create de om, iar in prezent se desfasoara competitia pentru alegerea celor 7 Minuni ale Naturii, a caror “castigatori” vor fi anuntati in anul 2011.


Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice

Care au fost defapt cele 7 Minuni ale Lumii Antice si ce reprezentau acestea? In principal, o lista ce cuprindea cele mai cunoscute 7 edificii din antichitate, cladiri din jurul Marii Mediterane, respectiv cele mai cunoscute si sigure destinatii turistice pentru calatorii acelor vremuri (in special eleni). Minuni erau numite atunci constructiile impresionante ridicate de catre om, miracolele naturii nefiind populare in acea vreme.

Lista acestor faimoase destinatii a fost elaborata pentru prima data in secolul al II – lea i.Hr. de catre Antipater din Sidon si cuprindea:

Marea Piramida din Giza (Piramida lui Keops), construita de egipteni in 2550 i.Hr., fiind singura care mai poate fi vazuta si astazi;
Gradinile Suspendate ale Semiramidei (din Babylon), distruse dupa secolul I i.Hr. din cauze naturale (cutremur), insa arheologii nu au gasit dovezi suficiente care sa ateste existenta lor reala;
Templul zeitei Artemis din Efes construit in anul 550 i.Hr. si distrus in anul 356 i.Hr. in urma unui incendiu;
Statuia lui Zeus din Olympia, facuta din aur si fildes, este distrusa tot in urma unui incendiu;
Mausoleul din Halicarnas, distrus in urma unui cutremur, astazi cateva statui recuperate din acesta mai pot fi vazute la British Museum;
Colosul din Rhodos, construit in cinstea zeului soarelui, Helios, strajuia odata intrarea in portul din insula Rhodos (Grecia). In anul 224 i.Hr. este distrus in urma unui cutremur;
Zidurile Babilonului, inlocuite ulterior cu Farul din Alexandria, distrus si acesta de un cutremur.

Cele Sapte Noi Minuni ale Lumii
Cele 7 noi minuni ale lumii
In anul 2007 asociatia non-profit elvetiana “New 7 Wonders” a organizat competitia alegerii celor 7 Noi Minuni ale Lumii, create de om, pentru ca se dorea un top al celor mai impresionante sau interesante constructii antropice care sa poata fi admirate si in zilele noastre. Rezultatele au adus in fruntea clasamentului:

Marele Zid Chinezesc;
Cetatea Petra din Iordania;
Templul Machu Picchu din Peru;
Piramida din Chichen Itza (Mexic);
Colosseum-ul din Roma;
Templul Tah Mahal din India;
Statuia lui Cristos Rascumparatorul din Rio de Janeiro (Brazilia).

Nebunia celor Sapte Minuni ale Lumii continua si astazi iar pentru ca cele antice au fost distruse si nu mai pot fi vizitate, cu exceptia Piramidei din Giza, s-a cautat sa se faca o lista cu altele noi, care sa inlocuiasca celebrele destinatii turistice de altadata.

In ultimele doua secole au aparut numeroase liste cu posibile variante ale unui top modern a unor astfel de “minuni”, intre care Forbes Travels propune alte Sapte Minuni ale Lumii Moderne. In prezent, aceeasi asociatie care a organizat competitia pentru alegerea celor 7 Noi Minuni ale Lumii create de om o desfasoara si pe cea pentru alegerea celor Sapte Minuni Ale Naturii, in finala calificandu-se 28 de monumente naturale, intre care Marele Canyon din SUA,  Marea Bariera de Corali din Australia, Insulele Galapagos din Ecuador sau Marea Moarta.
( 3 Votes )

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii