Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Istambul, orasul de pe doua continente

Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Cu o istorie milenara, Istambulul este alaturi de Roma si Atena unul dintre cele mai vechi orase din lume.

Localizare si scurta Istorie

O particularitate care face Istambulul un oras unic in lume este aceea ca vestitul oras turc este localizat pe doua continente: o parte in Europa, o parte in Asia, fiind despartite de stramtoarea Bosfor.

Istambulul este cel mai mare oras din Turcia, avand (potrivit wikipedia) o populatie de aproape 19 milioane de locuitori, un megalopolis ce inglobeaza aproape 20 de procente din populatia intregii tari.

Desi in urma cu aproape 100 de ani a pierdut statutul de capitala, pe care il detinea de secole intregi, Istambulul a ramas in continuare cel mai important centru economic si cultural al Turciei cu un produs intern brut de cateva zeci de miliarde de euro anual.

Denumit in antichitate Byzantion (NR Bizant), acesta a preluat ulterior celui care si-a pus decisiv amprenta pe dezvoltarea orasului: imparatul Constantin cel Mare. Metropola se va numi Constantinopol pana in anul 1930, an in care va primi denumirea turca de Istambul.

De mentionat ca in scrierile vechi romanesti, Constantinopolul era cunoscut sub diferite denumiri, dintre care amintim Taringrad, Stambul sau Inalta Poarta.

Fiind aflat la confluenta celor doua continente si mai ales, fiind un oras extrem de interesant, Istambulul este una dintre destinatiile turistice cele mai vizitate . Posibilitatile de cazare sunt extrem de generoase, pentru toate buzunarele. Preturile pornesc de la 20 de euro si merg pana la 150 eur pe noapte.

Obiective turistice:

Biserica Sfanta Sofia. O minune arhitectonica, este considerata una dintre cele mai marete cladiri din istorie. Biserica ortodoxa la origini, aceasta a fost transformata in moschee in secolul XV. Una dintre putinele edificii construite dupa stilul bizantin care a reusit sa supravietuiasca vremurilor, Hagia Sofia a fost timp de 1000 de ani cea mai mare catredrala din lume.

Marele Bazar. Probabil cea mai mare "piata"acoperita din lume, Marele Bazar atrage zilnic sute de mii de vizitatori. Avand cateva mii de magazine, grupate dupa specificul fiecaruia, acesta este celebru, cel putin pentru romani, pentru bogata paleta de bijuterii care se gasesc la tot pasul.

Moscheea Albastra. Se spune ca Sultanul Ahmet I a dispus construirea moscheei Albastre pentru a rivaliza cu celebra Hagie Sofia. Fiind singura moschee din Turcia cu 6 turnuri, moscheea Albastra este are o lungime de 64 de metri si o latime de 72m. Numele acesteia vine la cele 20.000 de placi de faianta albastra cu care este placata la interior. O cladire superba, construita in stilul clasic turcesc, cuprinzand o serie de domuri dintre care cel mai inalt are 43 de metri inaltime, Moscheea Albastra este un obiectiv turistic principal al Istambulului.

Turnul Galata. Construit in secolul XIV, acesta a fost folosit o buna perioada de vreme ca inchisoare. Fiind deschis publicului larg, de la ultimul nivel al turnului puteti admira o panorama splendida a Istambulului. Pentru a ajunge la nivelul 7 puteti utiliza atat scarile, cat si unul dintre cele doua ascensoare. Tot la nivelele superioare, puteti savura celebra cafea turceasca la nisip in cafeneaua sau restaurantul care deservesc turnul.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii