Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Venezia, Orasul romanticilor incurabili

Miercuri, 14 Noiembrie 2012    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Cu o istorie de asemenea milenara, precum Roma, despre care am vorbit intr-un articol anterior, Venezia este probabil orasul italian cel mai vizitat, "laguna" atragand ca un veritabil magnet an de an milioane si milioane de vizitatori, in special cupluri de indragostiti, dar si turisti dornici sa vada cu ochii lor aceasta "minune" de oras inundat.

Localizare si scurta istorie

Desi nu exista atestari exacte privind infiintarea orasului, se presupune ca Venezia ar fi luat fiinta undeva in anul 421 DH, ca urmare a migrarii masive a a populatiei din campia padana, care au decis sa isi abandoneze locul de bastina amenintati fiind de invaziile hunilor si longobarzilor din secolul V.

Datorita pozitionarii geografice propice, venetienii devin mari navigatori, Republica Venezia, cunoscuta si sub denumirea de Republica di San Marco (Republica Sfantului Marcu) devenind cea mai mare putere navala a Europei, suprematie ce o va detine 800 de ani.

Desi cu o populatie deloc numeroasa, ce abia depaseste 250.000 de locuitori, dintre care doar aproximativ 60.000 locuiesc efectiv in laguna, Venezia este orasul amiral al regiunii Veneto. Ca si organizare administrativa, orasul este alcatuit din sase sestieri (cartiere), Castello, Dorsudoro, Cannaregio, Santa Croce, San Polo si San Marco.

In Venetia se poate ajunge cu trenul sau chiar cu masina, legatura terestra dintre oras si continent fiind realizata inca din secolul al XIX-lea. Odata ajunsi in Venezia, insa, principalul mijloc de locomotie il reprezinta celebrele gondole, orasul fiind inundat de aproximativ 150 de canale. Un alt tip de transport, tot pe apa, sunt la fel de cunoscutele vaporetti, "transportul in comun" al venetienilor, care opresc in diferite statii, facand legatura intre diferite puncte de interes ale orasului.

Obiective turistice:

Palatul Dogilor

Unul din principalele puncte de atractie ale Veneziei, palatul, construit in stil gotic a fost principalul centru administrativ al republicii pana in anul 1797. Datand inca din secolul IX, Palatul Dogilor a suferit o serie de modificari, pe parcursul indelungatei sale istorii, ajungand in forma sa arhitectonica actuala abia in anii 1300.

Basilica San Marco

Basilica di San Marco (biserica Sfantului Marcu) este cel mai cunoscut asezamand de cult din Venezia, fiind totodata un portdrapel al arhitecturii bizantine. Datorita formei sale, si mai ales datorita statutului sau, aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de Chiesa d'Oro (Biserica de Aur). Pentru a putea vizita locatia, turistii trebuie sa adopte o tinuta decenta. De mentionat ca nu aveti voie sa filmati sau sa fotografiati incinta.

Marele Canal

Cu o lungime de aproape 4 kilometri si o latime cuprinsa intre 30 si 90 de metri, Marele canal gazduieste, de o parte si de alta cel mai select cartier venetian. Acesta, spre deosebire de canalele mai mici, este strabatut de numai trei poduri. Bineinteles, si pe acest canal, transportul este realizat de taxiurile private (gondolele) si de Vaporetti.

Podul Rialto

Cel mai vechi pod de peste Marele Canal, podul rialto a fost vreme de aproape 300 de ani singurul pod care unea cele doua maluri ale celui mai mare canal venetian. Podul are 3 segmente, doua sensuri de mers de o parte si de alta a balustradelor, centrul fiind dedicat comerciantilor de suveniruri.

Alte articole despre:

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii