Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook
Bun venit, Vizitator
Vă rugăm să vă autentificaţi sau să vă înregistraţi. Aţi uitat parola?

Conditii pentru a putea adopta un copil
(1 vizualizează) (1) Vizitator
Du-mă josPagina: 1
Topic: Conditii pentru a putea adopta un copil
#2680
Utilizator absent Gen: Feminin  Mihaela
Moderator

Apăsaţi aici pentru a vedea profilul utilizatorului Reşedinţă: Galati
Mesaje: 535
Karma:5
Conditii pentru a putea adopta un copil acum 7 ani, 4 luni
Legea nr. 273/2004 republicata 2009 - ce conditii trebuie indeplinite pentru a putea adopta un copil:

Art. 5
(1) Adoptia se incheie numai daca aceasta este in interesul superior al copilului.
(2) Copilul poate fi adoptat pana la implinirea varstei majoratului civil.
(3) Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale.

Art. 6
(1) In cadrul procedurii de adoptie se iau masurile necesare pentru ca fratii sa fie incredintati impreuna.
(2) Incredintarea separata a fratilor in vederea adoptiei, precum si adoptia acestora de catre persoane sau familii diferite se pot face numai daca acest lucru este in interesul lor superior.

Art. 7
(1) Copilul, respectiv majorul avut in vedere la art. 5 alin. (3), nu poate fi adoptat de mai multi adoptatori nici simultan, nici succesiv.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), poate fi incuviintata, dupa caz, adoptia simultana sau adoptii succesive, atunci cand adoptatorii sunt sot si sotie.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), poate fi incuviintata o noua adoptie atunci cand: a) adoptatorul sau sotii adoptatori au decedat; in acest caz, adoptia anterioara se considera desfacuta pe data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de incuviintare a noii adoptii;
b) adoptia anterioara a incetat din orice alt motiv.

Art. 8
(1) Adoptia intre frati este interzisa.
(2) Adoptia a doi soti sau fosti soti de catre acelasi adoptator sau familie adoptatoare, precum si adoptia intre soti sau fosti soti sunt interzise.
(3) Persoanele cu boli psihice si handicap mintal nu pot adopta.

Art. 9
(1) Pot adopta numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai in varsta decat cel pe care doresc sa il adopte.
(2) Pentru motive temeinice, instanta judecatoreasca poate incuviinta adoptia chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptatori este mai mica de 18 ani, dar in nicio situatie mai putin de 15 ani.

Art. 10
(1) Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale si conditiile materiale necesare dezvoltarii depline si armonioase a personalitatii copilului.
(2) Indeplinirea garantiilor si conditiilor prevazute la alin. (1) se atesta de catre autoritatile competente, potrivit prevederilor prezentei legi.

Art. 11
(1) Persoanele care trebuie sa consimta la adoptie sunt urmatoarele:
a) parintii firesti sau, dupa caz, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie, in conditiile legii;
b) copilul care a implinit varsta de 10 ani;
c) adoptatorul sau, dupa caz, familia adoptatoare.
(2) Nu este valabil consimtamantul dat in considerarea promisiunii sau efectuarii unei contraprestatii, indiferent de natura acesteia, fie ea anterioara sau ulterioara.

Art. 12
(1) Consimtamantul la adoptie trebuie sa fie dat de catre parintii firesti ai copilului. In cazul adoptiei copilului si de catre sotul adoptatorului, consimtamantul trebuie exprimat de catre sotul care este deja parinte adoptator al copilului.
(2) Parintele sau parintii decazuti din drepturile parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Consimtamantul reprezentantului legal este obligatoriu.
(3) Daca unul dintre parintii firesti este decedat, necunoscut, declarat, in conditiile legii, mort sau disparut, pus sub interdictie, precum si daca se afla, din orice imprejurare, in imposibilitate de a-si manifesta vointa, consimtamantul celuilalt parinte este indestulator.
(4) Consimtamantul parintilor firesti ai copilului nu este necesar daca ambii se gasesc in oricare dintre situatiile prevazute la alin. (3), precum si in cazul adoptiei prevazute la art. 5 alin. (3).

Art. 13
In mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta.

Art. 14
Parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, tutorele acestuia trebuie sa consimta la adoptie in mod liber, neconditionat, si numai dupa ce au fost informati in mod corespunzator asupra consecintelor adoptiei, in special asupra incetarii legaturilor de rudenie ale copilului. Directia in a carei raza teritoriala locuiesc parintii firesti sau, dupa caz, tutorele este obligata sa asigure consilierea si informarea acestora inaintea exprimarii de catre acestia a consimtamantului la adoptie si sa intocmeasca un raport in acest sens.

Art. 15
(1) Consimtamantul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui se da in fata instantei judecatoresti odata cu solutionarea cererii de deschidere a procedurii adoptiei.
(2) In cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui sau, consimtamantul parintelui firesc se da in fata instantei judecatoresti odata cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.
(3) Odata cu solicitarea consimtamantului prevazut la alin. (1) si (2), instanta solicita directiei raportul de consiliere si informare care confirma indeplinirea obligatiei prevazute la art. 14.

Art. 16
(1) Consimtamantul la adoptie al parintilor firesti ai copilului sau, dupa caz, al tutorelui poate fi dat numai dupa trecerea unui termen de 60 de zile de la data nasterii copilului inscrisa in certificatul de nastere.
(2) Parintele firesc sau, dupa caz, tutorele poate revoca consimtamantul in termen de 30 de zile de la data exprimarii lui in conditiile legii.

Art. 17
(1) Consimtamantul la adoptie al copilului care a implinit varsta de 10 ani se da in fata instantei judecatoresti, in faza incuviintarii adoptiei.
(2) Adoptia nu va putea fi incuviintata fara consimtamantul copilului care a implinit varsta de 10 ani.
(3) Anterior exprimarii consimtamantului, directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul care a implinit varsta de 10 ani il va sfatui si informa pe acesta, tinand seama de varsta si de maturitatea sa, in special asupra consecintelor adoptiei si ale consimtamantului sau la adoptie, si va intocmi un raport in acest sens.

Art. 18
(1) Consimtamantul adoptatorului sau familiei adoptatoare se da in fata instantei judecatoresti odata cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.
(2) Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, este necesar si consimtamantul sotului sau, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitate de a-si manifesta vointa. Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator.
Binele pe care îl faci astăzi, oamenii îl vor uita mâine...
Fă bine, oricum.
Pentru a putea posta un mesaj este necesar sa va autentificati.
#2685
Utilizator absent   Camy
Gold Boarder

Apăsaţi aici pentru a vedea profilul utilizatorului
Mesaje: 193
Karma:0
Re: Conditii pentru a putea adopta un copil acum 7 ani, 4 luni
In lege suna atat de simplu adoptia... dar cand te duci sa faci acest pas... te plimba si te invart pana te ametesc...
Pentru a putea posta un mesaj este necesar sa va autentificati.
#3045
Utilizator absent Gen: Feminin  alina83
Gold Boarder

Apăsaţi aici pentru a vedea profilul utilizatorului Reşedinţă: Craiova
Mesaje: 257
Karma:2
Re: Conditii pentru a putea adopta un copil acum 7 ani, 3 luni
Sa adopti astazi un copil inseamna sa suporti o groaza de formalitati, plus ca... vb aia... pana la Dumnezeu te mananca Sfintii...
Pentru a putea posta un mesaj este necesar sa va autentificati.
#5172
Utilizator absent   raven84
Platinum Boarder

Apăsaţi aici pentru a vedea profilul utilizatorului
Mesaje: 409
Karma:4
Re: Conditii pentru a putea adopta un copil acum 6 ani, 8 luni
Am mai spus-o pe aici si ma repet. Adoptia unui copil in Romania este buna numai pentru acele cupluri care isi doresc cu disperare un copil si nu au cum sa il conceapa, ei sunt cei care au suficienta rabdare sa urmeze toate formalitatile legale implicate.
Pentru a putea posta un mesaj este necesar sa va autentificati.
Du-mă susPagina: 1
Forum FemeiOK.rodescărcaţi ultimele mesaje direct pe desktop-ul dumneavoastră

Ultimele comentarii