Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Cum sa intretineti un bonsai

Marţi, 08 Noiembrie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Cum sa intretineti un bonsaiUn bonsai este o opera de arta vegetala care are nevoie doar de putina atentie zilnica. Trebuie sa il udati, sa il tundeti, sa il scoateti in aer liber, in afara, si, bineinteles, sa ii vorbiti!

Literalmente, in traducere din japoneza, bonsai inseamna plantat in ghiveci sau copac miniatural plantat in ghiveci. Este un arbore sau un arbust miniaturizat cu arta prin tunderea ramurilor si radacinilor sale. Cu cat arborele este mai minituarizat, cu atat intretinerea sa este mai delicata, deoarece pamantul sau se usca mai repede in ghiveciul sau micut, si din aceste motive are nevoie de ingrijiri zilnice.

Udarea bonsaiului vostru se face in functie de varietatea de bonsai pe care o detineti si in functie de conditiile atmosferice. Deoarece cantitatea de pamant de care dispune un bonsai este mica, trebuie sa verificati zilnic daca are nevoie sau nu de apa. Pamantul nu ar trebui sa fie niciodata uscat. Puteti sa il udati si cu apa de la robinet, daca ati pregatit-o dinainte, lasand clorul sa se evapore. Aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei. Apa de ploaie este in schimb mai economica si perfecta!

Udarea este deci vitala pentru bonsaiul vostru. Pentru ca apa sa patrunda mai usor, o data la doua, trei luni, afanati pamantul de la suprafata ghiveciului. Speciile tropicale sau subtropicale au o nevoie speciala de umiditate. Trebuie deci sa le vaporizati frunzele regulat, mai ales daca aerul este foarte uscat. Vaporizarea va va permite si sa preveniti aparitia acarienilor.

Ingrasamantul pentru bonsai. Bonsaiul se hraneste esential cu elemente degradate, cum ar fi azotul, fosforul, magneziul si potasiul, si cu oligo-elemente, cum ar fi fierul si cuprul. Exista doua forme de ingrasamant: lichid si solid. Ingrasamantul solid trebuie sa fie folosit in mod punctual o data la doua luni, in timp ce ingrasamantul lichid, recomandat pentru incepatori, trebui sa fie folosit, dupa ce a fost diluat in apa o data sau de doua ori pe luna in functie de anotimp.

Si nevoile de lumina ale bonsaiului sunt tot in functie de varietati. Cea mai buna sursa de lumina pentru orice tip de planta este lumina naturala a soarelui. Lumina este in cantitate variabila in functie de nevoile bonsaiului vostru. La fel ca si celelalte plante, bonsaiul are nevoie de lumina pentru a putea supravietui. Plasati-l deci aproape de o fereastra, dar aveti grija ca soarele sa nu ii arda frunzele. De asemenea, nu trebuie asezat langa o sursa de cladura, cum ar fi caloriferul, sau langa aparatele electrocasnice.

De asemenea, este foarte important sa scoateti bonsaiul vostru in aer liber, in afara. Lucru foarte important: bonsaiul este totusi un arbore! Daca il veti expune la temperaturi mai mici de 12 grade, acesta va intra in repaos.

Cum sa intretineti bonsaiul iarna? Este primordial sa va protejati bonsaiul de frig, de ger si de zapada. Aveti grija sa afanati pamantul bonsaiului pentru ca apa sa intre in pamant si pentru ca aceasta sa nu inghete la picioarele copacelului. Indepartati repede zapada si chiciura care se depun pe ramuri si pe frunze.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii