Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Cum sa va alegeti cat mai bine plantele pentru gradina

Marţi, 22 Noiembrie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Cum sa va alegeti cat mai bine plantele pentru gradinaFiecare planta are nevoile sale specifice. Deci atunci cand vine vorba despre ingrijirea fiecareia dintre ele, un lucru foarte important este dozajul: caldura si lumina. Pentru ca plantele sa ne ofere ceea ce au ele mai bun si pentru ca ele sa infloreasca cat mai frumos acestea trebuie sa primeasca o cantitate potrivita de ingrasamant, de apa, de caldura si de lumina.

Cum sa va alegeti plantele. Sfaturi. Inainte sa va cumparati o planta trebuie sa stabiliti care este natura solului in care va fi plantata dar si locul unde va fi amplasata. Aceste indicatii sunt pretioase pentru a va ghida cat mai bine in alegerea voastra.

Observati care sunt zonele din gradina care sunt umbrite de cladiri sau de anumiti versanti. Zonele aflate in partea de Nord sunt mai racoroase decat cele care se afla in partea de Sud. Cele situate in partea de Vest sunt umbrite dimineata, claduroase si insorite dupa-amiaza. Gradinile care sunt situate in zone mai joase sunt mai umede, in timp ce gradinile aflate in zonele mai inalte sunt mai expuse la soare dar si la vant. Acestea sunt niste detalii care va vor ghida mai bine in alegerea plantelor voastre pentru gradina.

Determinati care sunt principalele proprietati ale solului din gradina voastra: pamant cu  textura usoara si nisipoasa, textura grea si argiloasa, pamant uscat sau umed, care este Ph-ul solului (pamant acid sau alcalin). Fiecarui sol ii corespunde anumite familii de plante. Daca va plac plantele exotice si daca proprietatile gradinii voastre nu corespund nevoilor acestor plante, aveti o solutie: schimbati caracteristicile solului din gradina voastra. Fertilizati si drenati si protejati la maximum plantele pe periada iernii.

Ideal ar fi sa optati pentru plante locale care sunt adaptate climatului si solului. In acest fel cu siguranta nu veti da gres. Trebuie sa stiti ca daca veti alege plantele locale, veti avea numeroase avantaje. Aceste plante vor fi mult mai rezistente in fata bolilor si a daunatorilor se vor dezvolta foarte bine si se vor integra foarte bine peisajului din gradina voastra.

Oricare ar fi plantele pe care le alegeti, trebuie sa tineti cont de plantele precoce si de plantele tarzii. Acestea trebuie sa fie plantate in anotimpul potrivit in locul potrivit si trebuie sa fie udate cum trebuie in functie de nevoile specifice ale fiecarei plante.

In sfarsit, trebuie sa tineti cont de microclimatul gradinii voastre si de expunerea acesteia ( caldura si lumina) si de amplasarea pe care o alegeti pentru fiecare planta in parte: unele plante vor creste mai bine la umbra sau la semi-umbra, altele vor creste mult mai bine in plin soare.

Caldura si lumina: ce trebuie sa stiti ca sa va alegeti cat mai bine plantele. Plantele se claseaza in trei categorii in functie de nevoile lor de lumina si de caldura.

Plantele sciafile sau plantele care cresc in locuri umbrite au nevoie de foarte putina lumina. Acestea vor creste in gradinile care nu sunt foarte luminoase. In aceasta categorie intra Iedera, Muschiul, Brebenocul, Euonymusul, arbustul Ilex aquifolium sau Ferigile.

Plantele semi-sciafile sau plantele de semi-umbra, au nevoie de 4-6 ore de soare pe zi, de lumina slaba sau medie. In acesta categorie intra Gutuiul japonez, Forsitia, Rododendronul, Hortensia, Impatiensis, Lacrmioarele, Cercelusul- Fuchsia, Muscari, Violetele, Lalele sau Irisii pitici. Daca alegeti sa plantati aceste flori in gradina voastra trebuie sa stiti ca acestea accepta sa creasca la umbra copacilor ale caror frunze permit patrunderea razelor de soare.

Plantele heliofile sau plantele iubitoare de lumina au o nevoie vitala de lumina. In aceasta categorie de plante intra in principal plante de origine mediteraneeana – Lavanda, Cimbrul, Leandrul, Mimoza, etc, dar si cactusii si suculentele.
Alte articole despre:

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii