Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Cum se ingrijeste gazonul

Vineri, 18 Februarie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Sfaturi pentru ingrijirea gazonuluiIn gradina, gazonul are un important rol decorativ dar si de purificare a aerului. Privelistea sa ne destinde si ne relaxeaza si in acelasi timp gazonul ajuta la mentinerea unei temperaturi si a unei umiditati constrante in mediul in care este insamantat. Pentru a ne bucura insa de toate aceste beneficii ale gazonului, acesta trebuie ingrijit corespunzator iar principalele modalitati de intretinere a gazonului sunt udatul regulat, tunsul (cosirea) in mod repetat si aplicarea periodica de  ingrasamant.

Cum se face insamantarea gazonului

Timpul potrivit pentru insamantarea gazonului este primavara devreme (din februarie pana in aprilie), sfarsitul verii sau toamna (august – septembrie) iar metoda cea mai folosita este semanatul. Pe suprafetele mici se poate semana manual, prin imprastierea semintelor cu mana, cantitatea folosita pe metru patrat variind in functie de calitatea solului si amestecul de gazon utilizat. Semanatul in cruce, in linii paralele si apoi perpendiculare, asigura o distributie uniforma a semintelor. Adancimea potrivita pentru semanat este cuprinsa intre unu si 2,5 cm iar dupa insamantare semintele se acopera cu pamant, apoi se grebleaza. Iarba rasare de obicei in 1 – 2 saptamani sau primavara, in cazul semintelor semanate toamna tarziu.

Ingrijirea gazonului

Pentru un gazon puternic si sanatos, care sa-si mentina culoarea verde, udarea corecta, in mod regulat, este foarte importanta. Luati hotararea de a uda gazonul atunci cand pamantul de la suprafata este uscat la o adancime de circa 2 cm, udand lent si abundent. Acest mod este mai eficient decat in cazul in care udati zilnic si cu o cantitate mica de apa, deoarece iarba din gazon va dezvolta in adancime o radacina puternica si astfel va creste mai repede si mai frumoasa.

O umiditate corecta a gazonului este asigurata atunci cand efectuati operatiunea de udare dimineata devreme sau seara, dupa apusul soarelui. Evitati sa udati gazonul in timpul amiezii, sub razele soarelui, pentru ca astfel apa se va evapora mai repede iar iarba din gazon va suferi un soc termic.

Gazonul trebuie cosit, manual, sau tuns, cu ajutorul unei masini speciale, pentru a obtine astfel o buna intelenire si infratire. De regula, gazonul se tunde atunci cand iarba si plantele care il compun ajung la inaltimea de 8 – 10 cm, indepartandu-se circa o treime pana la jumatate din lungimea lor. Iarba tunsa trebuie indepartate imediat de pe suprafata gazonului, pentru a nu putrezi.

La intervale regulate de timp (primavara si mai ales pe timp racoros, iarna), cresterea ierbii din gazon trebuie stimulata prin aplicarea de ingrasaminte. Ingrasamintele se aplica pe gazonul uscat, dupa ce a fost tuns in prealabil, dupa care se uda. Cele mai indicate sunt ingrasamintele minerale, din azot, potasiu, fosfor, un continut ridicat al acestuia din urma pentru a stimula dezvolatarea radacinilor. Gazonul imbatranit, cu o culoare neplacuta si crestere inceata, poate semnala ca solul duce lipsa de fosfat, ingrasamant care se va administrare pe perioada iernii, pe solul inghetat sau inzapezit. Reintinerirea, prin semanarea unor cantitati mici de seminte din specia initiala se face, de regula,  dupa cel putin 5 ani de la prima insamantare.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii