Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Palmierul - plantare, cultivare si ingrijire

Miercuri, 09 Noiembrie 2011    Adauga comentariu 5 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Palmierul- plantare, cultivare si ingrijireEzitati inainte sa plantati un palmier care va conferi gradinii voastre sau interiorului vostru o nota de exotism? Daca veti alege tipul potrivit, acesta se poate adapta condiitiilor noastre climatice. Iata cateva sfaturi.

Palmierul- plantare, cultivare si ingrijire. Simbol al exotismului, palmierul nu este foarte adaptat climatului nostru. Acesta trebuie sa fie foarte bine ingrijit si protejat iarna pentru a se putea obisnui cu climatul nostru. Palmierul il puteti alege in functie de carateristicile sale: marime, rezistenta la frig daca il plantati afara, etc.

Specii de palmieri si exigentele lor. Palmierii fac parte din familia Palmaceelor, familie care numara aproape 3000 de specii orginare din tarile tropicale (Africa, Oceanul Indian, America). Acesti arbori au particularitatea de a dezvolta niste frunze foarte mari, reunite in partea de sus a trunchiului care este denumita “stip”. Acestea pot fi sub forma de evantai sau de pieptene. Palmierii sunt de dimensiuni destul de variate si pot atinge o inaltime medie intre 2 si 4 metri. Cei mai inalti palmieri pot avea pana la 20 de metri ( specia Washingtonia). Foarte putini dintre palmieri suporta frigul cu exceptia catorva specii rustice, care tolereaza gerul: speciile Chamaerops excelsa (- 15 °C), Phoenix des Canaries (- 10 °C)..

Majoritatea palmierilor cresc in regiunile desertice, in special in oaze sau in vaile in care apa nu este prezenta decat la subteran. Unele specii de palmieri pot sa creasca pe niste versanti arizi si plini cu pietricele, (Chamaerops humilis), in timp ce alte specii se simt foarte bine pe langa cursurile de apa si in zonele mlastinoase (Trachycarpus fortunei).

Unde puteti planta palmierii? Palmierii trebuie sa fie plantati intr-un pamant mai degraba bogat (pamant humifer). Este vorba aici despre speciile hidrofile. Speciile care sunt tolerante la seceta trebuie sa fie plantate intr-un pamant mai sarac. Dar, in cazul tuturor, este foarte importanta sa folositi un sol bine drenat deoarece palmierii se tem de apa care stagneaza la nivelul radacinilor.

De asemenea, majoritatea speciilor de palmier au nevoie de foarte mult soare si lumina, exceptand doar cateva specii care se multumesc si cu semi-umbra.

Palmierii care au o dezvoltare mai lenta pot sa fie cultivati in ghivece, cu conditia sa asigurati un drenaj cat mai bun cu ajutorul bilelor de argila sau a pietricelelor. De asemenea ar trebui sa ii protejati foarte bine iarna si sa ii asezati la caldura. In interior, palmierul nu va avea niciodata aspectul uni palmier care este in afara, deoarece acesta nu poate ajunge la maturitate. Nu va faceti deci iluzii ca va face flori sau fructe. Doar Chameodorea va poate face niste flori care seamana cu florile mimozei.

Cand trebuie plantat un palmier? Ca sa va asigurati ca palmierul vostru se va prinde, terebuie sa il plantati primavara, atunci cand conditiile meteo permit acest lucru (cand sunteti sigure ca inghetul a trecut).

Cum trebuie ingrijit palmierul? Palmierii nu au nevoie de o cantitate mare de apa cu mici exceptii: atunci cand sunt plantati si vara. Daca frunzele palmierului vostru se ingalbensesc, trebuie sa apelati toamna la un ingrasamant pa baza de potasiu si de oligo-elemente.

In gradina voastra, palmierul ar trebui sa fie combinat cu alte palnte exotice: bananierul, bambusul, etc. Atunci cand achizitionati un palmier, optati pentru palmieri adulti care vor rezista mai bine la frig si la daunatori.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii