Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

S.O.S - frunze galbene

Miercuri, 23 Noiembrie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

S.O.S - frunze galbeneIngalbenirea frunzelor care apare la plantele de interior sau la arborii si arbustii din gradina poate fi cauzata de mai multi factori: udare in exces, anumite carente, lumina nepotrivita, diferente de temperatura, curenti de aer… Cateva gesturi simple sunt insa de ajuns pentru a remedia aceasta problema.

Simptomele. Simptomele sunt foarte usor de identificat: o parte din frunze prezinta niste pete galbene care se intind destul de repede, uniform sau nu, frunzele cad apoi iar vegetatia este incetinita.

Atunci cand frunzele plantelor voastre se ingalbenesc, ganditi-va mai intai la o posibila boala sau un parazit: petele mai degraba decat ingalbenirea totala a frunzelor, dar si o ingalbenire insotita de o deformare a frunzelor evoca in primul rand un parazitaj ( o insecta, un virus, o ciuperca sau o bacterie), iar prezenta unor insecte mici, a unor panze mici care acopera planta sau acarienii se pot detecta usor studiindu-se cu minutiozitate frunzele si tulpina.

Nu va ingrijorati fara rost daca doar cateva frunze ale plantei sunt ingalbenite, mai ales daca avem de-a face cu niste frunze mai batrane. Chiar si in cazul plantelor cu frunzis persistent (plantele ornamentale, ficusul, maslinul, citricele, cum ar fi lamaiul sau portocalul, trandafirul, etc), funzele se reinnoiesc in permanenta si este normal prin urmare ca cele vechi sa se ingalbeneasca.

Cauze legate de substrat. Carente de substrat. O carenta de substrat poate provoca foarte des o ingalbenire a frunzelor. Se intampla mai ales in cazul plantelor in ghiveci, care sunt mai expuse unei secatuiri a substratului. Putem vorbi despre o carenta in:

  • Fier: putem vorbi in acest caz despre cloroza. Ingalbenirea frunzelor indusa de disparitia clorofilei incepe mai intai la marginea frunzelor si se intinde inspre nervuri care raman verzi. Toate speciile vegetale pot fi atinse de catre aceasta problema.
  • Magneziu: aceleasi simptome ca si in cazul clorozei.
  • Potasiu: mai ales in cazul arborilor si arbustilor care sunt cultivati intr-un sol foarte calcaros, foarte acid sau care are o textura lejera.
  • Fosfor: toate plantele verzi pot suferi din cauza acestei carente, dar acest tip de carenta este destul de rara in randul gradinilor. In general, frunzele tinere sunt cele care ingalbenesc.
  • Azot: o putem intalni in cazul tuturor plantelor. Un sol sarac sau nisipos sau un volum limitat de pamant (ghivece) sunt cel mai adesea cauzele acestor tipuri de carente.

In toate aceste cazuri este recomandata o fertilizare sau o corectare.

Substrat prea umed. Udarea in exces este una din cauzele fercvente ale ingalbenirii frunzelor, mai ales in cazul florilor din ghiveci. Un sol imbibat in apa cauzeaza putrezirea radacinilor, care este iremediabila. Planta nu va mai putea sa se hraneasca in mod corect, frunzele sale ingalbenesc, apoi moare. Asteptati intotdeauna (cu exceptia anumitor plante care au din contra nevoie de un sol foarte umed), ca substratul sa se usuce inainte sa udati planta. Nu lasati apa sa stagneze in farfuriuta. Majoritatea plantelor nu vor sa stea cu piciorusele in apa!

De asemenea, lipsa apei poate cauza si ea ingalbenirea funzelor. Acest lucru este insotit in general de o ofilire foarte rapida.

Cauze legate de expunere. Majoritatea plantelor nu iubesc nici curentii de aer, nici amplitudinea termica foarte puternica. Soarele este si el foarte important.

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii