Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Motive pentru care ar trebui sa faci voluntariat

Vineri, 21 Decembrie 2012    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Motive pentru care ar trebui sa faci voluntariatIn ultimul timp se vorbeste despre voluntariat si voluntari mai ales ca intram in perioada sarbatorilor de iarna si oamenii se grabesc sa faca acte de caritate.

Voluntarul este o persoana care actioneaza din propria initiativa, constient si nesilit de nimeni. Voluntariatul, ca activitate, implica disponibilitatea de a realiza o munca in folosul comunitatii, al unei organizatii sau al unui grup, fara a cere sau astepta in schimb recompense materiale, ci avand doar privilegiul de a invata, de a intelege mai bine modul in care functioneaza sistemul.

In general voluntariatul este intalnit pe planuri care tin de domeniul umanitar; educativ sau artistic. Dar poate fi intalnit si pe alte planuri precum cel stiintific; avocatura; scopul principal fiind apartenenta la un mediu in care poti castiga experienta.

In Statele UNite voluntariatul este foarte intalnit; si aproape impus unui tanar la inceput de cariera. In Romania, in schimb, voluntariatul se impune intr-un rimt mai lent dar totusi in ultimul timp incepe sa prinda amploare.

Voluntariatul iti aduce experienta si avantaje.

Experienta de voluntar te face sa iti dai seama daca esti pe drumul potrivit in alegerea carierei tale. Mai ales daca se petrece in timpul liceului sau al facultatii si este in domeniul pe care il studiezi; care iti place si cu care ai vrea sa te identifici in viitoarea ta cariera. Facand voluntariat, in doar cateva luni iti poti da seama daca e ceea ce iti doresti cu adevarat sau daca e doar o impresie subiectiva.

Voluntariatul te ajuta sa socializezi. Primul nostru mediu social este familia, unde aflam primele reguli de viata si invatam cum sa obtinem lucruri de care avem nevoie: atentie; afectiune; hrana; timp. Insa odata cu inaintarea in varsta mediul de socializare se mareste si diversifica.

Odata ajunsi in scoala, noul mediu social ne pune in fata unor reguli noi de socializare, la care ne adaptam fiecare in felul nostru personal. Voluntariatul ne ajuta sa ne asumam anumite responsabilitati, sa intelegem mai bine care sunt diferentele intre un copil sau adolescent si un adult. Comunicam mai bine cu oamenii si ne dezvoltam abilitatile de a interactiona mai usor.

Multi tineri care participa la activitati de voluntariat si se implica in ele au ocazia de a ramane in continuare in acel loc, mai ales daca institutia poate face angajari. Un tanar care a fost deja voluntar acolo va fi preferat in locul unui necunoscut. Astfel , el iti construieste nu doar un CV cu experienta, ci si credibilitatea in fata unui potential angajator. Totul depinde doar de decizia ta.

Daca iti doresti o cariera pe care sa o relizezi prin propriile puteri, voluntariatul este un prim pas pentru a castiga incredere in tine si pentru a-i face si pe ceilalti sa-ti vada mai usor calitatile. Exista, desigur, dezavantajul faptului ca iti poti rapi o parte din timpul luber. Insa o activitate de voluntariat iti poate aduce la schimb prieteni noi, castigi experienta si te ajuta pe tine in viitor.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii