Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Alergiile alimentare

Joi, 27 Octombrie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Alergiile alimentareLa unii copii, cel mai mic contact cu laptele, alunele sau pestele poate declansa o criza de urticarie, eczema sau un soc grav. In ultimii cinci ani numarul de alergii alimentare s-a dublat! Noi va spunem cum sa le depistati, cum sa le tratati si, cel mai important, cum sa le preveniti!

Alergiile alimentare constituie o problema majora. 5-8% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 3-15 ani sufera de alergii alimentare. Acestea se pare ca sunt ereditare in 70% dintre cazuri. Cel mai adesea alimentele in cauza sunt: albusul de ou, alunele, laptele de vaca, pestele.

Simptomele alergiei alimentare. Principalele simptome ale alergiei alimentare sunt de ordin cutanat, urticaria de exemplu. Micutul sufera de mancarimi si arsuri. Leziuni mici (care nu lasa cicatrici) apar pe piele. Ingerarea alimentului (sau alergenul) responsabil de alergie poate provoca si Edemul Quincke (eruptie subcutanata) sau o forma de urticarie uriasa. Alte simptome: dermatita atopica, o forma de eczema declansata la un copil ai carui parinti sunt si ei alergici. Dar semnul clinic cel mai grav ramane socul anafilactic, in unele cazuri mortal: acesta se manifesta printr-o scadere a tensiunii si poate ajunge pana la oprirea inimii. Acestea sunt semnele care ar trebui sa ii alerteze pe parinti. Daca copilul are o criza de urticarie la mai putin de o ora dupa ce a mancat sau daca eczema se declanseaza la 24 de ore dupa mancare este necesar un consult de urgenta. In caz de soc anafilactic nu trebuie pierdut timpul: copilul trebuie dus imediat la urgenta. Si cand crizele se repeta ele se declanseaza de fiecare data mai repede si in forme din ce in ce mai grave.

O alergie alimentara este uneori dificil de depistat. Uneori la sugar pot aparea doar unele tulburari digestive precum diareea, constipatia cronica sau varsaturi. In plus, semnele clinice precum urticaria, eczema sau bolile digestive te pot face sa crezi ca este o banala intoxicatie pasagera sau o intoleranta usoara.

Identificarea alergenului. Cand medicul suspecteaza o alergie acesta va derula o adevarata ancheta pentru depistarea alimentului in cauza. Alimentele consumate recent vor fi puse sub lupa. Acesta va pune intrebari cu privire la antecedentele familiei: parintii, bunicii, matusile sau unchii sunt alergici? O mama alergica la polen de exemplu poate aduce pe lume un copil alergic la alune.

Testele. Alergologii vor face un test cutanat „prick test” care se poate face de la varsta de 4 luni. Se preleveaza sange pentru a masura prezenta anticorpilor in sange – imunoglobinele  responsabile pentru alergiile alimentare. Daca nu s-a depistat inca alimentul in cauza se face un test de provocare labial: alimentul suspectat este pus pe buze care se vor umfla in caz de alergie.

Daca analizele confirma existenta ulei alergii la unul sau mai multe alimente nu exista decat o solutie: eliminarea din alimentatie! Cei care au forme mai grave trebuie sa aiba intotdeuna la ei o trusa de prim ajutor care sa contina un antihistaminic, un corticoid si o injectie cu adrenalina.

Prevenire. Medicii recomanda alaptarea copiilor pe cat posibil pana la 6 luni. Medicii le recomanda femeilor sa nu consume alimente alergenice pe perioada sarcinii si cat timp alapteaza.

Tratament. Unicul tratament cu adevarat eficient este evitarea acelui aliment care provoaca alergia. Tratamentul de urgenta consta in injectarea de adrenalina.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii