Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Ghid de asortare a culorilor

Luni, 07 Februarie 2011    Adauga comentariu 2 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Ghid de asortare a culorilorPe langa moda, culoarea pielii si a parului, dar si originalitatea fiecaruia, alegerea tinutei perfecte trebuie sa tina seama si de o asociere potrivita a culorilor. Pentru unele persoane asortarea hainelor este o adevarata dilema, uneori pierzand o parte buna din timp uitandu-se in oglinda pentru a-si da seama daca topul galben se potriveste mai bine cu fusta violet sau cu cea verde.  Daca simti ca si tu ai nevoie de putin ajutor in astfel de momente, atunci urmatorul ghid de asortare a culorilor iti va face alegerile mai usoare.

Paleta culorilor este compusa din culori primare (rosu, galben si albastru), culori secundare, obtinute din cele trei culori primare (portocaliu – obtinut din rosu si galben, violet – obtinut din rosu si albastru, si verde – obtinut din albastru si galben), precum si culori tertiare, care se formeaza combinand o culoare secundara cu o culoare primara adiacenta (indigo, turcoaz, auriu, purpuriu etc.). Paleta culorilor tertiare este mult mai larga datorita numeroaselor nuante care se pot obtine prin combinarea acelorasi culori insa intr-o cantitate diferita. In acest sens, combinand albastrul cu verde, putem obtine azuriu, turcoaz sau acvamarin.

Pentru a nu gresi in combinarea nuantelor, regulile de asociere a culorilor vizeaza asotarea in functie de cercul cromatic de baza (paleta culorilor). Cele 2 metode de asortarea corecta a culorilor sunt metoda contrastului si cea a camaieului. Metoda contrastului presupune asocierea a doua nuante care se afla in opoziţie pe roata culorilor (culorile complementare, de exemplu albastrul cu portocaliul sau rosul cu verdele), in timp ce metoda camaieului presupune asocierea a doua culori foarte apropiate (de exemplu, galben cu verde si portocaliu sunt culori similare care se atenueaza reciproc).

Albul si negrul sunt culorile care se asorteaza cu orice alta culoare, la fel ca si combinatia acestora, griul, care poate fi asociat cu o gama larga de culori. In principal, in asortarea tinutei se recomada nuante mai deschise pentru partea superioara a corpului si culori mai inchise pentru partea de jos. Daca o piesa vestimentara contine mai multe culori, se asorteaza culoarea majoritara.

Rosul – se asociaza cu alb, negru, gri, celelalte nuante de rosu, de preferat mai inchise, culorile complementare (nuante atenuante de verde) si culorile similare (violet si portocaliu). Da un aspect inestetic in combinatie cu albastru si galben intens.

Galben – se asorteaza cu alb, negru, gri, galben pal sau pastel, culoarea complementara (violet, recomandat de aceeasi intensitate) si culorile similare (verde si portocaliu). Nu se potriveste cu rosu sau albastru pur.

Albastru – se asorteaza cu negru, alb, gri, nuante de albastru mai inchis, culoarea complementara (portocaliu) si culorile similare (verde si violet). Rosul si galbenul pur nu sunt culori potrivite pentru a fi asortate cu albastru.

Verde – se asorteaza cu alb, negru, alte nuante de verde, culoarea complementara (rosu, cu conditia ca acesta sa nu fie prea intens) si culorile similare (albastru si galben). Se vor evita violetul si portocaliul.

Violet – se asociaza cu alb, negru, nuante mai inchise de violet, culoarea complementara (galben, de aceeasi intensitate) si culorile similare (albastru si rosu, de preferat de aceeasi intensitate). Fereste-te de asocierea cu verde si portocaliu.

Portocaliu – se asociaza cu negru, alb, alte nuante nascute din portocaliu (maro), culoarea complementara (albastru, in nuante pale) si culorile similare (rosu si galben, de aceeasi intensitate). Stai departe de verde si violet daca ai ales o piesa vestimentara care contine culoarea portocaliu.

Asortarea corecta a culorilor iti echilibreaza silueta si o scot in evidenta, dand totodata dovada de bun gust, in timp ce combinatiile nereusite, pe langa posibilitatea unui dezastru vestimentar,  pot fi chiar suparatoare.

( 8 Votes )


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii