Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Traditii legate de mireasa

Miercuri, 12 Octombrie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Traditii legate de mireasaCate bordeie, atatea obiceie… Noi am putea spune cate nunti, tot atatea traditii. In acest articol va vom prezenta cateva traditii legate insa doar de mireasa. Doar ea este cea mai importanta! Nu?

Cele patru elemente. Pentru a avea o nunta reusita, mireasa trebuie sa poarte patru patru elemente speciale, de genul accesoriilor sau hainelor. Un element trebuie sa fie vechi, unul nou, altul imprumutat, altul abastru. Acesta traditie isi are originile in Anglia secolului al XIX-lea (something old, something new, something borrowed, something blue). Iata semnificatia acestor patru elemente.

Elementul vechi este cel care caracterizeaza legatura familiala dintre mireasa si viata ei de pana la nunta. Cel mai adesea, acest element vechi este o bijuterie veche de familie, care este aleasa de catre mireasa.

Elementul nou este cel care simbolizeaza reusita si succesul miresei pe viitor, in viata noua ce o astepta alturi de sotul ei. Cel mai adesea elementul nou este rochia de mireasa care este bineinteles aleasa de catre mireasa.

Elementul imprumutat – acesta simbolizeaza norocul si fericirea proaspetilor insuratei. Cel mai adesea acesta este un accesoriu care a fost deja purtat la nunta de catre o alta mireasa fericita.

Elementul albastru simbolizeaza fidelitatea si puritatea din interiorul cuplului. Acesta este cel mai adesea un accesoriu mai discret – o batista, cercei, brosa, etc.

Valul miresei. Aceasta traditie isi are originile din timpuri stravechi, pe cand barbatii aruncau un cearsaf pe capul femeii alese, pentru a o rapi. Traditie care a fost putin transformata in epoca casatoriilor aranjate, devenind un obicei care consta in ascunderea fetei miresei pana in momentul in care casatoria a fost oficializata. Astfel, in cazul acestor casatorii criteriile fizice nu contau deloc.

Aceste traditii au evoluat insa, si azi traditia spune ca mireasa sa poarte valul pana in momentul in care cuplul este declarat sot si sotie, chiar daca cel mai adesea valul este ridicat atunci cand mireasa ajunge la altar.

Buchetul. Traditia aruncarii buchetului de catre mireasa s-a nascut in Franta secolului al XV-lea. Atunci, buchetul nu se arunca, ci, invitatii de sex masculin alergau in spatele miresei pana cand reuseau sa ii inhate buchetul. Anii au trecut, iar aceasta traditie, chiar daca nu este prezenta la toate popoarele, s-a schimbat: mireasa arunca buchetul ca sa il prinda fetele necasatorite.

Jartiera. Jartiera simbolizeaza misterul si mai ales virginitatea. Evreii considerau ca albul si albastrul sunt culorile iubirii, puritatii si fidelitatii. Viitoarele mirese erau deci incurajate sa poarte jartiere in aceste culori. Jartiera dateaza din Grecia Antica pe cand femeile o strecurau sub fustele lor pentru a seduce ginta masculina. In Evul Mediu, jartiera are un rol mai mult practic decat estetic: sustinea sosetele barbatilor si ciorapii femeilor. In Epoca Renasterii jartiera incepe sa prinda conotatii erotice.

In zilele noastre, mirele este cel care trebuie sa scoata jartiera de pe picorul miresei cu dintii. Apoi, acesta arunca jartiera inspre tinerii necasatoriti.

Mireasa trebuie sa stea in stanga mirelui. Se spune ca mireasa trebuie sa stea in stanga mirelui, deoarece mirele va trebui sa isi protejeze intotdeauna mireasa. Este o traditie foarte veche de pe vremea cand barbatii isi rapeau viitoarele sotii si trebuia sa se lupte cu barbatii din familie sau cu alti pretendenti. Tinandu-si astfel mireasa cu mana sa stanga, avea mana drepta disponibila pentru a se folosi de sabie.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii