Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Alimentatia si Sarbatoarea Pastelor

Marţi, 05 Aprilie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Alimentatia inainte si in timpul PasteluiIntotdeauna a existat si va exista o legatura foarte stransa intre alimentatie si religie. Alimentatia este o modalitate prin care comemoram si care simbolizeaza marile evenimente religioase, mai ales intre Lasata Secului si Paste.

Postul Mare sau cele 40 de zile inainte de Paste. Postul era o perioada supravegheata cu atentie pana la inceputul secolului al XX-lea. Timp de 40 de zile, perioada care comemoreaza traversarea desterului de catre Christos, crestinii tin un post mai lung sau mai scurt.

Perioada Postului inseamna o perioada de purificare si de ascensiune spirituala, timp in care crestinul se pregateste de Invierea Domnului nostru Iisus Christos.

Vinerea Sfanta. Saptamana Sfanta incepe in Duminica Floriilor si se incheie in Duminica si Lunea Pastelor. Vinerea Sfanta se sarbatoreste la 5 zile de la Duminica Floriilor. Vinerea Sfanta este cea mai sumbra si cea mai trista zi pentru crestini, deoarece atunci se comemoreaza rastignirea lui Christos: consumul de carne este strict interzis, unii crestini tinand chiar un post negru pentru a marca doliul si abstinenta. In Spania, Mexic, dar si in mai multe tari din America de Sud, sunt organizate parade in fiecare zi a Saptamanii Sfinte, cea din Vinerea Sfanta fiind cea mai trista. Populatia din Mexic il pedepseste pe Iuda din cauza tradarii sale, arzand sau spanzurand reprezentari ale sale.

Ce se mananca de Paste. De ce se mananca miel de Paste? Evreii, crestinii si musulmanii au cu totii in comun istoria religioasa a jertfirii lui Isaac: Dumnezeu testeaza credinta lui Abraham, cerandu-i sa il aduca drept sacrificiu pe fiul sau cel mare Isaac. Abraham face voia Domnului, iar acesta il transforma pe Isaac intr-un miel.

Iata care este originea traditiei. Crestinii mananca miel de Paste pentru a il comemora pe Christos si sacrificiul acestuia. De asemenea, putem lega aceasta traditie de Pastele evreiesc si de Haidul musulman, care leaga sacrificarea mielului de comemorarea jertfirii lui Isaac.

Deci in religia cerstina dar si in cea evreiasca mielul are un loc simbolic foarte important. Este foarte important in amandoua religiile, dar nu are totusi aceeasi semnificatie. La evrei, mielul aminteste de traversarea Marii Rosii, in timp ce la crestini acesta simbolizeaza invierea lui Christos.

Sunca de Paste. Acum mult timp, in Anglia, in duminica Pastelor se manca sunca. Azi, acest obicei s-a raspandit in intreaga lume. In multe tari porcul este considerat purtator de noroc.

Briosele de post. In multe tari se mananca de Paste si briose. Acestea sunt decorate cu o cruce din zahar. Se spune ca aceste vor aduce sanatate celor care le mananca. In Italia se mananca prajituri in forma de porumbei.

Clopotele si ouale de ciocolata. Clopotele erau deja folosite in Antichitate pentru a anunta sau pentru a celebra un eveniment fericit. Crestinii au pus in toate bisericile clopote, pentru a putea comunica intre ei. In semn de doliu, acestea nu suna niciodata timp de trei zile, perioada in care se comemoreaza Patimile lui Christos si moartea acestuia. Acestea rasuna din nou pline de veselie in Duminica Pastelor pentru a anunta invierea.

Ouale isi au originea in iconografia pagana. Acestea simbolizeaza fertilitatea, reinnoirea, viata care revine primavara dupa intunericul iernii. Ouale sunt oferite drept cadou ca o promisiune a abundentei si a bogatiei.

( 1 Vote )


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii