Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Solutii pentru a remedia conflictul dintre parinti si copii

Vineri, 21 Decembrie 2012    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Solutii pentru a remedia conflictul dintre parinti si copiiOrice om are un ideal in viata despre cum ar trebui sa fie o persoana. Multi parinti nu sunt in tare sa-si vada copiii asa cum sunt din cauza ca-i preocupa acel ideal despre un copil model pe care il au in minte. Cand copilul lor nu corespunde idealului, atunci apar reprosurile; si relatia dintre copil si parinte incepe sa se raceasca. In acest caz, adolescentul are doua posibilitati: sa incerce sa devina acel copil model pe care si-l doresc parintii, desi nu este neaparat ceea ce isi doreste el, sau sa devina cum viseaza el, riscand altfel sa intre tot mai des in conflict cu parintii.

In general daca asculti o discutie intre niste parinti vorbind intre ei despre copiii lor o sa-i auzi zicand: "As vrea ca si copilul meu sa faca asa...., sa fie mai...". Si probabil ca nici parintii tai nu sunt o exceptie in acest sens. Majoritatea parintilor considera ca stiu ce e mai bine pentru copilul lor si ca e doar o chestiune de timp pana cand si copilul isi va da seama de acest lucru. Dorinta aceasta a adultilor de a crea un copil conform standardelor creaza presiune in familie si declanseaza conflictul dintre parinti si copii.

Majoritatea parintilor sunt prea ocupati sa-si vada copilul asa cum ar vrea ei si sa fie decat sa-l vada asa cum este el de fapt. Asadar incepe sa ignore lucrurile bune, realizarile sua eforturile acestuia, si observa doar momentele in care acesta se abate de la idealul parintesc. Intr-un final copilul va ajunge sa creada ca acel moment in care va putea fi prieten cu parintii lui este tot mai departe deoarece comunicarea devine tot mai dificila; copilul se simte tot mai putin sustinut si tot mai descurajat.

Intr-un studiu facut prin intermediul chestionarelor s-a sesizat faptul ca cele mai multe conflicte intre parinti si copii sunt prezente datorita reprosurilor aduse de parinti care de cele mai multe ori sunt de tipul neindeplinire a sarcinii sau neascultare.

Pentru a atenua lucrurile si pentru a-si invata parintii sa il respecte si sa il vada asa cum este, o fiinta cu cgesturi distincte si cu vise diferite, este important ca adolescentul sa incerce sa gaseasca pasiuni si subiecte comune; calitati si hobbyuri comune; sentimente si pareri comune; in definitiv, sa gaseasca adolescentul care se afla in fiecare parinte.

De exemplu muzica este importanta la orice varsta. Pe langa asta reprezinta si o modalitate miraculoasa de a ne descoperi o stare de bine in interior, de a ne relaxa si de a socializa mai usor. Poti incerca sa comunici cu parintii tai pe aceasta tema si sa afli ce muzica ascultau ei cand erau de varsta ta si daca inca le mai place.

Apoi incearca sa afli mai multe despre motivele pentru care le facea placere sa asculte acea muzica, despre prietenii pe care ii avea, de exemplu, cum se imbracau atunci. Si de aici, treptat, subiectul se extinde si poti afla mult mai multe despre ai tai. O astfel de discutie o sa va apropie si mai mult, o sa aflati unii despre altii lucruri pe care nu le stiati si cel mai probabil o sa le deschizi o portita pentru a le castiga respectul fata de ceea ce esti.

Dusa pana la capat, aceasta discutie va deveni nu doar un schimb de replici intre parinti si copilul lor, ci si o conversatie ca intre niste adolescenti care isi isi impartasesc lucruri despre ei si, in acest fel, realizeaza o legatura umana. Pe termen lung, aceasta discutie va putea constitui introducerea in multe alte discutii argumentative pe care le puteti avea cand vei dori sa iti sustii punctul de vedere.


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii