Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Cozonac de Paste cu branza de vaci

Ingrediente

Pentru aluat
1 kg faina
4 oua
2 galbenusuri
2 cani de lapte
150 gr unt
50 gr drojdie
1 esenta de vanilie
1 esenta de portocale
200 gr zahar tos

Pentru umplutura
300 gr branza dulce de vaci
2 oua
100 gr stafide
4 linguri zahar tos
1 plic zahar vanilat
un praf de sare

Mod de preparare

1. Intai se face aluatul pentru cozonac. Se desface drojdia si se dizolva in putin lapte caldut. Se adauga putina faina si se amesteca cu furculita pana cand faina se dizolva complet.

2. Separat, intr-un castron, se pune zaharul, se toana peste el restul de lapte si se amesteca usor pana cand zaharul este bine dizolvat. Se adauga apoi un praf de sare, 3 oua si 2 galbenusuri si se amesteca bine pana se dizolva toate.

3. Se toarna peste compozitia cu zahar si oua faina, in ploaie, si se amesteca bine pana se face ca un aluat.

4. Aluatul se muta intr-un lighean mare de bucatarie, se adauga drojdia dizolvata, esentele de portocala si de vanilie si se framanta.

5. Dupa cateva minute de framantat se adauga untul topit pe care il amestecati cu mana in aluat. Se continua framantatul pana cand aluatul nu se mai lipeste de degete.

6. Cand aluatul este gata se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la crescut, la loc cald, cam 2 ore si jumatate.

7. Intre timp se poate face umplutura pentru cozonac. Se pun intr-un castron galbenusurile si se freaca bine cu zaharul. Cand zaharul este dizolvat se adauga, putin cate putin, branza, coaja de la portocala, stafidele si se amesteca toate bine.

8. Cand aluatul a crescut se scoate din lighean si se aseaza pe masa presarata cu faina. Se imparte in doua bucati: prima bucata se intinde cu sucitorul si se intinde pe ea un strat gros din umplutura pregatita inainte. Se ruleaza apoi foaia si se aseaza intr-o tava unsa cu unt.

9. A doua jumatate de aluat se intinde si ea si se acopera ca si prima foaie cu un strat gros din umplutura cu branza de vaci. Se ruleaza si se aseaza intr-o alta tava pentru cozonac, unsa cu unt.

10. Cei doi cozonaci se mai lasa 20-30 minute la crescut, apoi se ung cu un ou batut si se dau la cuptorul preincalzit.

Nota: Cozonacul de Paste cu branza de vaci este mult mai gustos decat cozonacul facut cu cacao, si daca nu reustiti sa faceti si Pasca traditionala de Paste, este si mai bun tocmai pentru ca are branza de vaci.

Voteaza reteta
★★★★½
8 voturi
Preferata de:
0 persoane

Cozonac de Paste cu branza de vaci

Ingrediente principale:
Timp preparare:
180  minute
Complexitate:
Medie
Numar de portii:
2 cozonaci
Reteta adaugata de:

Ultimele comentarii