Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Confirmarea sarcinii, testele de sarcina

Joi, 22 Octombrie 2009    Adauga comentariu 1 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email
Teste de sarcina Intarzierea sau lipsa menstruatiei este primul semn care iti arata ca e posibil sa fii insarcinata, celelalte semne si simptome manifestandu-se dupa aproximativ doua saptamani de la conceptie: stari de greata si varsaturi, sensibilitate si crestere in volum a sanilor, urinari frecvente, oboseala, dureri de cap si altele. Pentru ca e posibil ca acestea sa existe si fara a fi insarcinata, testul de sarcina reprezinta cea mai simpla metoda de confirmare a unei sarcini, daca este efectuat corect.

Exista doua tipuri de teste de sarcina, cele care folosesc urina si cele care folosesc sangele, ambele bazandu-se pe detectarea prezentei hormonului sarcinii (hCG – gonadotropina corionica umana), o proteina produsa de placenta si care poate fi detectata de teste la aproximativ o saptamana de la fecundare.

Testul de sarcina care foloseste urina
Testul de sarcina pe baza de urina are o eficienta de 97 – 99% daca este utilizat conform instructiunilor, ambalajul este intact si termenul de valabilitate nedepasit. Indiferent de rezultatul acestuia (pozitiv sau negativ) repeta testul dupa doua, trei zile pentru a evita posibilele erori.
Testul poate fi achizitionat din farmacii si poate fi facut acasa, pe piata existand diferite tipuri de astfel de teste de urina, de aceea urmeaza intocmai instructiunile de utilizare si de interpretare a rezultatului. Este important sa se respecte exact si timpul de asteptare pana la aflarea rezultatului, care poate varia intre 5 – 10 minute. Se recomanda folosirea urinei de dimineata, pentru ca in aceasta concentratia de hCG este mai ridicata.


Daca testul de sarcina care foloseste urina este pozitiv este recomandat sa consulti medicul ginecolog pentru confirmarea sarcinii printr-un examen clinic sau analiza de sange.

Testul de sange
Testul de sarcina bazat pe analiza sangelui masoara concentratia exacta de hormoni hCG din sange, fiind extrem de precis, cu o eficienta de 100%. Dezavantajul este ca trebuie facut intr-un cabinet medical specializat in acest sens si este ceva mai scump decat testul de urina.

Cand poti face testul de sarcina?
Hormonul de sarcina incepe sa fie secretat imediat dupa implantarea embrionului, ajungand intai in sangele mamei si apoi in urina, pentru a putea fi detectat de test. De aceea testul de sange poate spune cu exactitate daca ai ramas insarcinata dupa numai o saptamana de la ovulatie, in timp ce testul de urina detecteaza sarcina dupa aproximativ doua saptamani de la ovulatie.
Pentru un rezultat cat mai exact este recomandat sa faci testul de sarcina la o saptamana de la intarzierea menstruatiei sau la trei saptamani dupa contactul sexual neprotejat.
Deasemenea, existenta unei sarcini poate fi detectata si prin efectuarea unei ecografii la doua, trei saptamani dupa fecundatie.

Testele fals negative
De cele mai multe ori rezultatele fals negative, atunci cand exista o sarcina insa rezultatul testului e negativ, apar atunci cand testul este facut prea devreme iar nivelul hormonului hCG este scazut.

Spermatozoizii traiesc intre 3 – 5 zile in interiorul femeii - uter si trompele uterine-, deci fecundatia se poate produce si dupa 5 zile de la contactul sexual. De la fecundatie pana la implantarea oului pot trece si 14 zile, urmand alte doua zile pana cand hormonul de sarcina hCG ajunge in urina si poate fi detectat de teste. Din acest motiv, testele de urina facute la mai putin de trei saptamani (5+14+2 = 21 zile) de la contactul sexual neprotejat pot da un rezultat negativ, chiar si in existenta sarcinii.

Daca testul de sarcina sa confirmat, poti sa te apuci sa urmaresti cum evolueaza sarcina pe saptamani, ce se intampla cu tine si cu bebelusul pe parcursul celor 40 saptamani de sarcina citind articolele din categoria sarcina pe saptamani.

( 6 Votes )


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii