Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Fertilitatea la femei

Miercuri, 15 Februarie 2012    Adauga comentariu 1 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email
Fertilitatea la femeiFemeile nu sunt la fel in ceea ce priveste fertilitatea: in timp ce unele raman imediat insarcinate daca au uitat sa ia o singura data pilula, altele pot incerca ani la rand fara niciun rezultat. Fertilitatea nu depinde numai de factori biologici: o buna igiena de viata si niste obiceiuri simple cresc sansele femeii de a concepe un copil.

Ce este fertilitatea?
Fertilitatea desemneaza capacitatea sau aptitudinea unei femei de a ramane insarcinata si, deci, de a concepe un copil. Femeile sunt fertile din momentul in care au ciclul menstrual adica din timpul pubertatii si pana cand ciclul menstrual dispare odata cu menopauza.

Medicii considera ca o problema de fertilitate poate fi prezenta atunci cand un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil dupa un an de incercari.


Care sunt factorii care influenteaza fertilitatea?
Primul factor care trebuie luat in considerare este varsta, deoarece fertilitatea se diminueaza cu trecerea timpului. Fertilitatea este la capacitatea maxima la 20 de ani, incepe sa se diminueze intre 30-35 de ani fiind foarte scazuta chiar nula intre 45 de ani si instalarea menopauzei. Varsta joaca un rol important in ceea ce priveste fertilitatea deoarece ovulatia si mucoasa uterina in care se fixeaza embrionul se deterioreaza cu trecerea timpului.

Fertilitatea depinde apoi de obiceiurile din viata: tigara, alcoolul, cannabisul sau cofeina pot diminua sansele de a concepe un copil, femeile care nu consuma niciunul din lucrurile mentionate vor avea sanse mai mari sa ramana insarcinate fata de o femeie care fumeaza zilnic de exemplu. Si alimentatia influenteaza fertilitatea, sansele de a concepe un copil sunt mai reduse pentru o femeie care sufera de anorexie sau de obezitate.

Un alt factor important este contactul sau nu cu produse toxice (radiatii, pesticide, solventi) care pot cauza chiar si infertilitate.
Si stresul figureaza printre factorii care influenteaza fertilitatea: o femeie relaxata si linsitita doritoare sa faca un copil va ramane mai repede insarcinata decat o femeie care indura stres zilnic la locul de munca sau in viata de zi cu zi.

Ultimul factor care influenteaza fertilitatea este desigur frecventa raporturilor sexuale: o femeie care are doar cateva raporturi sexuale pe luna nu va avea aceleasi sanse de a concepe un copil fata de o femeie care face dragoste de cateva ori pe saptamana.

Cum sa ai toate sansele de partea ta?
Daca dupa cateva luni de incercari nu reusesti sa ramai insarcinata in primul rand gandeste-te sa iti schimbi igiena de viata. Odihneste-te mai mult si invata sa te relaxezi seara sau dupa-masa cand ajungi de la job dupa o zi grea de munca sau, daca ai posibilitatea, du-te la masaj!

Invata sa iti calculezi ovulatia, exista metode simple si eficiente care iti sar in ajutor precum curba de temperatura, testul de ovulatie, studiul glerei cervicale.
Elimina toate produsele nocive precum tigara, alcoolul si inlocuieste cafeaua cu suc de fructe de exemplu. Ai grija sa ai o alimentatie echilibrata si variata (peste, carne, legume, fructe, lactate), o alimentatie regulata (nu sari peste mese si evita ciugulitul si rontaitul). Ai grija sa te hidratezi si nu uita sa faci dragoste cat mai des!


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii