Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Noii inamici ai fertilitatii

Sâmbătă, 03 Martie 2012    Adauga comentariu 1 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Noii inamici ai fertilitatiiFertilitatea este influentata de factori care se tot inmultesc. Unii specialisti cred ca au gasit cauza: perturbatorii endocrinieni. Unele substante chimice trec prin alimentatie si ne deregleaza echilibrul hormonal. Plastice, pesticide…care sunt aceste produse? Unde se ascund? Cum sa le evitam? Noi va spunem!

Numeroase substante din mediul inconjurator pot avea efecte asupra echilibrului nostru hormonal. Acestia se numesc “perturbatori endocrinieni”. Tinta principala: hormonii steroidieni care intervin in crestere si influenteaza  functiile sexuale. Consecinte: tulburari de fertilitate si malformatii sexuale.

Perturbatorii endocrinieni sunt clasati in trei categorii: substante chimice sintetice adica poluantii chimici ( pesticide, solventi, lacuri, detergenti, PCB, dioxine; produse farmaceutice: pilulele contraceptive, tratamentele hormonale de substitutie la menopauza, antiandrogeni (tratament in cancerul de prostata); produse de origine naturala precum fitoestrogenii alimentari.

Plasticul nu este fantastic! Numerosi compusi de plastic sunt suspectati a fi puternici perturbatori endocrinieni. De exemplu: 4 Nonilfenol – compusi precum 4 nonilfenol intervin in fabricarea numeroaselor plastice si a detergentilor. Acestia se mai afla si in pesticide (surfactant de exemplu).

Bisphenol A. Bisphenolul A se afla in top 10 al produselor chimice fabricate. Este folosit in plastice si in rasini. Se afla in unele biberoane, in CD-uri, DVD-uri.

Ftalatii. Auzim din ce in ce mai mult vorbindu-se despre ftalati. Acesti compusi sunt folositi la PVC (policlorura de vinil), jucarii, picturi, adezivi, lipici, cerneala, unele medicamente si cosmetice…Acesti compusi sunt foarte toxici pentru embrioni, in special pentru cei de sex masculin, provocand anomalii genitale.

PCB. Bifenilii policlorurati sunt produse folosite la plastice sau la transformatoare avand un impact asupra sistemului imunitar si a sistemului genital.

Compusi precum Bisphenol A, nonilfenol sau ftalati sunt adesea prezenti in ambalajele produselor alimentare. Or, acestea trec in alimente: conform unui studiu american, Bisphenol A se afla in urina a 95% din populatie!

Atentie la pesticide! O multime de pesticide sunt etichetate drept „perturbatori endocrinieni”. Exemplul dibromocloropropanului este celebru. Acest produs a fost folosit pe o multime de  plantatii de banane provocand o explozie de cazuri de sterilitate. A fost rapid interzis in tarile din Nord. Azi, o multime de alte substante sunt aratate cu degetul. Este si cazul clordeconului suspectat inca din 1996 de faptul ca provoaca o scaderea a numarului de spermatozoizi si de diminuarea mobilitatii acestora. Vinclozolinul folosit in lupta cu ciupercile ar provoca perturbari ale functiilor de reproducere si ar putea provoca modificari genetice la descendenti.

Fitoestrogenii intre viciu si calitate. Insa perturbatorii endocrinieni nu sunt fabricati doar de catre om. Exista si „naturali”. Este cazul fitoestrogenilor. Principalele surse in alimentatie sunt produsele pe baza de derivate din soia.

POP-urile. Unii perturbatori endocrinieni sunt regrupati sub termenul de Poluanti organici persistenti. Este o clasa eterogena deoarece deoarece regrupeaza elemente de origine diferita: produse industriale precum PCB, dioxine. Punctul lor comun este faptul ca persista foarte mult in mediul inconjurator perturband puternic functiile hormonale estrogenice si tiroidiene.

Identificarea viitoarelor amenintari. Dar oare putem controla substantele produse pentru a evita eventualele riscuri? Este dificil sa cunoastem toxicitatea a 70 000 de substante produse si vandute de catre industria chimica!


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii