Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Pilula de a doua zi - eficienta si riscuri

Marţi, 11 Ianuarie 2011    Adauga comentariu 7 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Pilula de a doua ziFoarte multe femei, in special cele tinere, in lipsa experientei pe plan sexual, apeleaza la pilula de a doua zi ca urmare a fricii de o sarcina nedorita, uneori chiar abuzand de aceasta metoda contraceptiva de urgenta. Desi tipurile contraceptive de urgenta includ si o metoda mecanica, respectiv implantarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet) cu eliberare treptata de cupru, cu o eficienta mult mai mare (peste 99%) si care poate fi inserat in primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat sau cel mult 5 zile dupa momentul ovulatiei (atunci cand se cunoaste exact perioadsa ovulatiei), majoritatea femeilor recurg la administrarea pilulei de a doua zi datorita usurintei de procurare si administrare. Daca pilula de a doua zi poate fi obtinuta din farmacii fara prescriptie medicala, la un pret relativ mediu, pentru implantarea dispozitivului intrauterin este nevoie de interventia medicului specialist.

Rolul pilulei de a doua zi este de a preveni o posibila sarcina nedorita atunci cand intretii relatii sexuale neprotejate, daca este luata in primele 72 de ore de la contactul sexual. Formele existente pe piata sunt cu una sau cu doua administrari, respectiv un tip de pastila care se administreaza o singura data si un tip care se administreaza in doua doze, din care prima trebuie luata la cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprtotejat iar a doua la un interval de 12 ore dupa prima. Desi unele studii extind perioada de utilizare a contraceptivelor de urgenta la primele 120 ore de la contactul sexual neprotejat, eficienta lor este cu atat mai mare cu cat sunt administrate mai repede.

Metodele hormonale folosite sunt cele care utilizeaza preparate combinate (estrogeni si progestative) sau preparate numai pe baza de progestageni, in doza mare (Postinor 2). Pilulele care contin numai progestative se administreaza in doua doze, in timp ce in cazul pastilelor orale combinate doza depinde de tipul substantei active continuta.

Pilula de a doua zi contine o concentratie mare de hormoni si actioneaza prin inhibarea ovulatiei sau impiedicarea fertilizarii si implantarii oului rezultat in cavitatea uterina, in functie de momentul ciclului menstrual in care este utilizata. Aceasta metoda contraceptiva de urgenta nu asigura o protectie totala, ci una cuprinsa intre 75 – 99%, in functie de momentul administrarii si compozitia pastilei. Pentru eficacitate maxima, trebuie administrata in primele 12 – 24 ore de la contactul sexual neprotejat. Pastila de a doua zi nu te apara de o sarcina nedorita daca, dupa administrarea ei, intretii in continuare raporturi sexuale neprotejate.

Pilula de a doua zi nu trebuie administrata de mai mult de doua ori pe an, datorita numeroasele efecte adverse cauzate de concentratia mare de hormoni. Printre cele mai frecvente reactii adverse se numara tulburari ale ciclului menstrual, dereglari hormonale, greata, varsaturi, ameteli, cefalee, oboseala, dureri in partea de jos a abdomenului, tensiune mamara si sangerari intermenstruale.

Administrarea pilulei de a doua zi este contraindicata, conform parerilor unor specialisti, in  unele boli cardiovasculare (infarct de miocard, hipertensiune arteriala, accidente cerebro-vasculare, tromboze venoase), boli hepatice, tulburari de cauza vasculara retiniana sau cerebrala, epilepsie, cancer genital, cancer de san si diabet.
( 4 Votes )

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii