Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Nu mai e mult pana la venirea primaverii

Duminică, 20 Noiembrie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Nu mai e mult pana la venirea primaveriiPentru unele popoare, data oficiala a sosirii primaverii, anotimpul reinnoirii  este 21 martie. La noi la romani, traditia este insa diferita. Noi sarbatorim pe 1 Martie Martisorul.

Acesta traditie care se pierde in negura vremii consta in celebrarea femeii iubite, a sotiei, a mamei, sau a surorilor, oferindu-le un mic obiect care sa le poarte noroc si care sa le aduca fericire, care avea o caracteristica speciala: culoarea: Alb si Rosu. (au existat si martisoare in alb si negru). Aceste doua culori combinate reprezinta cele doua anotimpuri care inca se intrepatrund. Rosul este simbolul anotimpului Iarna, iar Albul este simbolul anotimpului Primavara, care se anunta o data cu aparitia Ghioceilor, care sunt simbolul reinnoirii. Prima zi de primavara era sarbatorita inca de acum 800 de ani, Martisorul tragandu-si originile din traditiile si parcticile agricole ale acelei epoci. In Epoca Dacilor simbolurile primaverii erau confectionate pe perioada iernii si erau purtate dupa 1 martie. Martisoarele erau niste pietre mici si rosii purtate in jurul cotului. Rosul – focul, sangele si soarele simboliza viata, deci femeia, iar Albul- lumina, simboliza intelepciunea barbatilor.

Azi, aceasta traditie a evoluat. Fetele si baietii daruiesc Martisoare prietenilor, persoanelor iubite sau celor din familie. Martisorul poate fi simplu, dar poate fi si insotit de obiecte diferite, cum ar fi un hornar, o mamaruta, etc.

De asemenea, Martisorul poate sa fie realizat din diferite obiecte, aducatoare de fericire: trifoi cu patru foi, o inima, flori, un porcusor, o potcoava, etc.

Martisorul este purtat de catre cel care il primeste timp de o spatamana sau doua.

Cea mai frumoasa legenda in care se aminteste de traditia Martisorului este Legenda Dochiei. Exista mai multe variante ale acesteia. Iata una dintre ele. Cu foarte multi ani in urma, o femeie batrana care se numea Dochia avea o nora pe care o ura! Intr-o zi foarte friguroasa de iarna, aceasta i-a dat nurorii sale un ghem de lana neagra si a trimis-o la rau sa o spele, spunandu-i sa nu se intoarca acasa pana cand lana nu va deveni alba ca zapada! Fata a incercat sa spele lana, dar cu cat o spala mai mult, din cauza ca degetele sale sangerau lana se innegrea si mai mult. In acel moment a aparut un barbat numit Martisor care a intrebat-o de ce plange. Acesta i-a povestit despre nenorocirea sa… Atunci, barbatul i-a spus ca detine niste puteri magice si i-a daruit femeii o floare alba cu rosu, spunandu-i sa spele lana cu ea. Lana s-a albit spre marea bucurie a fetei. Intorcandu-se acasa, Dochiei nu i-a venit sa creada. Nu credea ca fata va putea sa duca la bun sfarsit sarcina.

Vazand la fata floarea, a intrebat-o de unde o are, deoarece era inca iarna. Crezand ca a venit primavara pe munti, aceasata a plecat cu turma sa inspre varfuri. Pe drum, a prins-o o ploaie foarte rece. Ajunsa pe varful muntelui, Martisor i s-a aratat, intreband-o: “Cum te simti aici pe o vreme atat de rece, tu care ai obligat-o pe nora ta sa vina sa spele lana la rau”? Acesta i-a spus Dochiei ca timpul era responsabilitatea sa, si a disparut. Batrana Dochia a ramas singura pe munte, a venit gerul si s-a transformat in piatra. Legenda reprezinta lupta vesnica dintre bine si rau. Rosul si Albul, lupta dintre primavara si iarna.

Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii