Femei OK     Forum     Femei OK pe Facebook

Pastele - origine si traditii

Luni, 28 Martie 2011    Adauga comentariu 0 Comentarii   Trimite pe messenger! Trimite pe messenger Imprimare Email

Pastele - origine si traditiiPastele este o sarbatoare mobila care se sarbatoreste intre 22 Martie şi 25 Aprilie.
Pastele este o sarbatoare religioasa crestina care comemoreaza invierea lui Iisus Hristos. Anul acesta toata lumea sarbatoreste Pastele in data de 24 Aprilie. Se pare ca denumirea de „Paste” vine din limba ebraica „Pessah”, trecere, devenit apoi „pascha” in latina. Pessah celebreaza fuga poporului evreu din Egipt si trecerea Marii Rosii. Pastele evreiesc se sarbatoreste in prima zi cu luna plina a primaverii.

Pastele: sarbatoarea primaverii si a reinnoirii. Daca Sarbatoarea Pascala are un sens religios pentru crestini si pentru evrei, Pastele este si o sarbatoare care celebreaza primavara si reinnoirea. O legenda greceasca povesteste ca Persephona, fiica zeitei pamantului, intrata in infern nu a mai putut iesi. Mama sa, bulversata si disperata a decis sa semene dezolarea si tristetea pe pamant pana la intoarcerea fiicei sale. Iarna simbolizeaza astfel tristetea si dezolarea pamantului in timp ce primavara simbolizeaza intoarcerea fetei iubite si viata pe pamant, invierea naturii.

Pastele in traditia evreiasca. Adevaratul Paste este o sarbatoare evreiasca celebrata in a 14-a zi din prima luna a  calendarului evreiesc. Stramosii poporului evreu erau sclavii faraonilor din Egipt. Sub influenta lui Moise, acestia s-au organizat si au fugit. Aceasta eliberare, numita Exod, este sarbatorita din acea zi in fiecare primavara de catre evrei. Evreii nu zic Paste, ei zic Pessah.

Pastele in traditia crestina. Sarbatoarea crestina a Pastelui comemoreaza invierea Mantuitorului Iisus Hristos. Bisericile din Orient sarbatoreau Pastele in ultima duminica inainte de luna plina care urmeaza echinoctiului de primavara, comemorand astfel moartea lui Iisus Hristos. In ziua de Paste suna toate clopotele. Pe vremuri, la tara clopotele sunau in fiecare zi pentru a-i invita pe enoriasi sa participe la slujba. Cu exceptia zilelor de Paste, in care acestea nu sunau din Joia Sfanta pana in Vinerea Sfanta. Deoarece Iisus Hristos a intrat in oras in zgomotul multimii, apoi a luat ultima masa in Joia Sfanta, a fost judecat si a murit in Vinerea Sfanta. Apoi a inviat a treia zi: clopotele suna pentru a sarbatori invierea lui Iisus Hristos. Pastele este considerat cea mai sfanta zi din calendarul crestin, urmata de Craciun.

Oul de Paste? Pe vremuri, oul era un simbol al nasterii, al fertilitatii, al renasterii, si, mai ales un simbol indestructibil al bunatatii. Oul simbolizeaza cele patru elemente ale vietii: coaja reprezinta viata, membrana oului reprezinta aerul, albusul reprezinta apa si galbenusul reprezinta focul.

In secolul IV Biserica a interzis folosirea oualelor pe timpul celor 40 de zile de Post. Adunandu-se astfel, o mare cantitate de oua in camarile oamenilor, modalitatea ideala de a scapa de ele era sa le dea copiilor. Unii le transformau in cadouri amuzante scriind pe ele unele devize. Astazi gasim oua de toate felurile si de toate culorile, de ciocolata, in forma de ierpurasi, de pui, oua multicolore…

Iepurele de ciocolata. Aceasta traditie iepurasului de ciocolata vine dintr-o traditie mai veche care spune ca de Paste este randul iepurasilor sa cloceasca ouale! Ce idee amuzanta, nu?

( 4 Votes )


Adauga comentariu

Numele
Comentariul tau
Anunta-ma daca mai apar comentarii noi!
Security code Introdu codul din imagine

Regenerare cod
 

Ultimele comentarii